PRAVOSUDNA SRAMOTA

Hrvatska Peši mora platiti odštetu od 9900 eura

11.04.2010 u 21:08

Bionic
Reading

Robertu Peši (45), bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju i jednom od optuženih u aferi Maestro, Hrvatska mora platiti odštetu od 9900 eura zato što ga je nepotrebno dugo zadržavala u zatvoru, a odluku je 8. travnja 2010. donio Europski sud za ljudska prava. On je u pritvoru proveo 20 mjeseci, a zbog uvjeta u pritvoru podnio je tužbu i Ustavnom sudu

Sada mu je nakon Ustavnog suda za pravo dao i sud u Strasbourgu koji kaže da su uvjeti života u našim zatvorima 'protivni Europskoj konvenciji o ljudskim pravima'. Suci suda za Europska prava smatrali su i da su Peši prekršena prava zbog načina na koji je obrazloženo njegovo držanje u pritvoru. Osim sudstva, packu su dobili i političari, kojima je poručeno da moraju paziti što govore, odnosno da svojim izjavama ne smiju prejudicirati sudske odluke.

Robertu Peši Vrhovni je sud nedavno ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora. Vrhovni sud zaključio je da ničim, pa ni Uskokovim tajnim snimanjem razgovora, nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti novac da bi pogodovao stranom investitoru u slučaju ciglane u Ninu.