RADIMIR ČAČIĆ:

'Hrvatska je potpuno investicijski umrla'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.12.2010 18:27
  • Objavljeno 08.12.2010 u 18:23
Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić pozvao je danas Vladu da izda jamstva za učešća za kvalificirane projekte iz EU fondova, koji su prošli europske kriterije.

"Ne košta je ništa, ne treba dati ništa, ne treba napraviti ništa. Jedino što treba pustiti one koji znaju i mogu da počnu raditi", rekao je Čačić je novinarima u središnjici stranke. Neospornom činjenicom je ocijenio kako Hrvatska iz fondova EU neće uspjeti povući 3,5 milijardi eura koliko stoji na raspolaganju, jer "Vlada nema administracijski kapacitet niti projekte za njihovo povlačenje".

Istaknuo je da prosječna priprema projekta košta oko jedan posto njegove vrijednosti, a da bi pokrenuli sve ideje na milijardu eura treba 10 milijuna eura. Upozorio je kako postoji veliki broj lokalnih jedinica koje se ne usude ući u projekte, jer ako ih dobiju, nemaju novca za njihovu provedbu.

Napominjući da se mora stvoriti sasvim drugi odnos prema kapitalu i kapitalnim ulaganjima, Čačić je kazao da se treba ići na oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit te vratiti institut zaštitne kamate na temeljni kapital, jer je Hrvatska potpuno investicijski umrla. Dodao je kako se sada događa da tvrtke dobit izvlače van i vraćaju je kao kredite u zemlju. "To nisu kapitalna ulaganja, nego kreditna", rekao je.

Predsjednik HNS-a smatra kako rast BDP-a u idućoj godini neće biti 1,5 posto. "Vi se možete nadati da ćete sresti princa na bijelom konju, ali investicijski projekti se ne mogu realizirati na bazi vjerovanja i nade", rekao je.

Na novinarski upit kako komentira stav Vlade o namjeri mađarskog MOL-a da otkupi dionice od malih dioničara Ine, Čačić je kazao da je 44 posto Ine najviše i najvažnije što sada Vlada ima pod kontrolom.

No, ocijenio je, "najviše plaši to što oni uopće ni u grubo nemaju ideju što s time žele". Istaknuo je kako Hrvatska mora zaštititi svoje vlasništvo, a ono, kako je naveo, sada nije zaštićeno.

"Naša upravljačka prava sa 44 posto su manja nego što su bila MOL-ova na razni 25+1", kazao je naglasivši da Vlada po tom pitanju mora imati definiranu strategiju. "Zabrinjavajuće je da partneri nemaju partnerski odnos", rekao je.

Upitan o stanju u Gradu Zagrebu i problemu servisiranja njegovih dugova prema Zagrebačkom holdingu, Čačić odgovara da bi zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću u interesu trebalo biti da Holding ne uđe u minus kako bi Gradu Zagrebu pomogao ispuniti svoje obaveze. "To je po principu priče o žabi i škorpionu", kazao je istaknuvši kako se Holding svakako treba restrukturirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi