JOSIPOVIĆ U LOS ANGELESU

Hrvatska je ponosna na antifašističko naslijeđe

27.09.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u nedjelju je u Los Angelesu u Kaliforniji, otvorio izložbu posvećenu hrvatskim Pravednicima među narodima, hrabrim građanima koji su pod režimom ustaške NDH riskirali vlastite živote kako bi spašavali Židove od progona i likvidacije

Izložba postavljena u židovskom studentskom centru Hallil na sveučilištu UCLA u Los Angelesu, na 34 panela fotografijama i tekstom dokumentira slučajeve 102 hrvatska građana koji su za spašavanje Židova tijekom holokaustu primili titulu Pravednika među narodima.
Titulu dodijeljuje memorijalni centar holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, na temelju odluke posebne komisije kojom predsjedava sudac Vrhovnog suda Izraela. Do 2010. godine je više od 23.000 ljudi iz 45 zemalja, dobilo titulu Pravednika među narodima.

Predsjednik Josipović u svom je govoru, na vrlo posjećenom otvorenju izložbe, istaknuo da dugujemo najveću zahvalnost tim hrabrim pojedincima, koji su riskirali svoje živote kako bi spasili tuđe.

Naglasio je kako je Hrvatska ponosna na svoje antifašističko naslijeđe i da su temelji moderne hrvatske države u antifašizmu, koji je utkan u hrvatski ustav.

Hrvatski je predsjednik rekao da je ponosan što je njegov otac sa 17 godina otišao u partizane i bio sudionik antifašističkog pokreta.

Također je istaknuo da je hrvatski antifašistički pokret bio jedan od najbrojnijih u Europi i da je Hrvatska ponosna na to što je nije oslobodila Crvena armija ni netko drugi, već su hrvatski partizani sami izvojevali svoju pobjedu na savezničkoj strani, zajedno s Amerikancima, Britancima, Rusima i Francuzima.

Josipović je naglasio da Hrvatska danas ima izuzetno dobru suradnju s Izraelom.

Izložba o hrvatskim Pravednicima među narodima na UCLA ostaje otvorena do prosinca.

Predsjednik Josipović u subotu je posjetio veliku hrvatsku zajednicu u San Pedru, kraj Los Angelesa, jednom od središta ribarske industrije na Zapadnoj obali SAD-a, čijem su razvoju hrvatski iseljenici dali izniman doprinos.

Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio hrvatsku zajednicu u San Pedru, što broji više od 30.000 ljudi. U Američko-dalmatinskom domu u San Pedru, Josipovića su dočekali predstavnici svih hrvatskih udruga, lokalni dužnosnici i kongresnici hrvatskog podrijetla.

U svom je istupu Josipović kazao da smatra kako bi se Hrvatska trebala puno više brinuti za svoju dijasporu, te da žali što su oni bili zanemareni u jednom razdoblju. Izrazio je nadu da će oni uz domoljublje naći i ekonomski interes za ulaganje u Hrvatsku.