ANTO NOBILO

'Hrvatska je nedvojbeno bila agresor u BiH!'

29.05.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Javnost u Hrvatskoj u proteklih nekoliko dana ponovo je na nogama zbog mogućnosti da ta zemlja bude proglašena odgovornom za agresiju na Bosnu i Hercegovinu u procesu protiv šest najviših vojnih i političkih dužnosnika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne na čelu sa Jadrankom Prlićem, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Anto Nobilo, poznati hrvatski odvjetnik i branitelj generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Tihomira Blaškića, uvjeren je da će Hrvatska u Hagu biti proglašena agresorom na BiH. Ističe da je situacija ozbiljna i da će presuda biti šok za Hrvatsku. Uvjeren je, također, da će ta presuda biti ''vrlo loša za Hrvatsku'.

'Pojedini su pitali otkud ja to znam kada nisam bio u predmetu. Znam po tome jer je od doba slučaja 'Blaškić', pa slučaja Darija Kordića, slučaja srednje Bosne, Ivice Rajić pa nadalje, Haški sud zauzeo stanovište da je rat između Bošnjaka i Hrvata bio međunarodni oružani sukob. U svim presudama je takav stav zauzet. Zato sam ja apsolutno siguran, a poznavajući situaciju i međunarodno pravo, da će i u ovoj presudi to biti okarakterizirano kao međunarodni oružani sukob. Tamo neće pisati agresija, jer u međunarodnom pravu u Haškom tribunalu nije tretiran agresorski rat kao kazneno djelo. Ali, ako imate kvalifikaciju međunarodnog oružanog sukoba, koji se vodio u Bosni i Hercegovini, između Hrvata i Bošnjaka, onda je nedvojbeno da je Hrvatska bila agresor čim je ratovala u BiH. Zbog toga sam ja apsolutno siguran da će to tako biti', kazao je Nobilo za agenciju Anadolija.

'Hrvatskoj se mora na neki način podići ta svijest da smo mi napravili brojne greške tokom Domovinskog rata, a da je apsolutno najveći grijeh to što smo uradili u BiH. Miješanje u događaje u BiH, to se treba prepoznati, te osuditi takvu politiku. To treba Hrvatska, prije svega, učiniti. Mislim da je dobro još jedanput da se da ocjena negativnih poteza Franje Tuđmana iz 90-tih. A najgore što je uradio jeste angažiranje u BiH i to što je dolje učinjeno'', rekao je Nobilo, smatrajući nedopustivim aktualno glorificiranje Tuđmana i njegove politike u Hrvatskoj, kao i činjenicu da je Tuđman sve popularniji.
Ugledni odvjetnik ne vjeruje da će moguća presuda za agresiju dramatično pogoršati odnose dvije države.

'Ne mislim da će biti nekakve velike posljedice. Jer to što se dogodilo, dogodilo se. Već smo imali presude za međunarodni oružani sukob, pa to nije dramatično pogoršalo odnose. BiH i Hrvatska su toliko isprepletene, gospodarsko, kulturno, puno ljudi ima dvojno državljanstvo, dolje žive bh. Hrvati... To su velike veze da u konačnici navedena presuda to neće promijeniti. Ni dosadašnje presude nisu imale veliki utjecaj', zaključio je Nobilo.

Ratnog premijera tzv. Herceg-Bosne'Jadranka Prlića, načelnike Glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Pektovića, ministra unutrašnjih poslova Valentina Čorića, ministra obrane Brunu Stojića, te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika, odgovornog za logore Berislava Pušića optužnica tereti za sudjelovanje u 'udruženom zločinačkom poduhvatu' kojemu je cilj bio da se'"politički i vojno podčine, trajno uklone i etnički očiste' Bošnjaci i drugi nehrvati s područja takozvane Herceg-Bosne, odnosno s prostora Hercegovine i srednje Bosne. Glavni cilj bila je uspostava Hrvatske s granicama na Neretvi, odnosno rijeci Vrbas, što se poklapa s granicama Banovine Hrvatske iz 1939.