ZORAN MILANOVIĆ

'Hrvatska je majka svih građana, kako god pisali'

05.09.2013 u 14:56

Bionic
Reading

U uvodnim riječima na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na dva događaja koja su protekli tjedan privukla najveću pozornost javnosti. Prvi su prosvjedi zbog postavljanja službenih natpisa na latinici i ćirilici u Vukovaru...

Premijer Zoran Milanović pozvao je sve one koji su u Vukovaru 'u dobroj mjeri preemotivno povrijeđeni da shvate da Hrvatska mora funkcionirati kao jedinstvena država'.

'Hrvatska je pravna država i ovo možemo shvatiti kao zadnji čin reintegracije Vukovara. To je Hrvatska i tamo se poštuju hrvatski zakoni. Onaj tko ne voli Hrvatsku i tko se nije pomirio da je u Hrvatskoj, vjerujem da mu je noćna mora vidjeti natpis 'Republika Hrvatska' na ćirilici', kaže Milanović.

Istaknuo je da se jaka Hrvatska očituje u poštivanju jakih standarda: 'Hrvatska je tu u jačem položaju, ne u dominantnom, ali to ima prednosti, odgovornosti i težinu. Plemstvo obvezuje – tako glasi poslovica, i mi se želimo ponašati po višim standardima.'

Milanović ističe da se ovakvi iskoraci, poput stavljanja ploča na latinici i ćirilici, rade voljom Vlade bez pritiska neke strane sile ili vanjskog faktora: 'Europska komisija se na neobičan način ogradila od toga, a ovo radimo radi nas, radi države. A država Hrvatska je majka, ne gospodarica, majka svih svojih građana u najboljem smislu, bez obzira kojim god pismom pisali i koje god nacionalnosti bili', zaključio je Milanović.