ZAMJENIK HILLARY CLINTON:

'Hrvatska i Srbija imaju puno više zajedničkog, nego razlika'

16.01.2013 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatska i Srbija imaju puno više zajedničkog nego onoga što ih dijeli stoga su važni bilateralni susreti između čelnika dviju zemalja kako bi se poboljšala suradnja, izjavio je u srijedu u Bruxellesu Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice zadužen za zemlje jugoistočne Europe

'Mislim da Hrvaska i Srbija imaju puno više zajedničkog, nego što imaju razlika. Imaju isprepletenu povijest na puno načina i zajedničku budućnost unutar EU-a. To je stajalište Sjedinjenih Država', rekao je Reeker u razgovoru sa skupinom novinara u Bruxellesu zamoljen da komentira današnji sastanak premijera dviju država u Beogradu.

'U 21. stoljeću moramo ići naprijed, raditi na gospodarskom oporavku. Nitko ne može biti izoliran, mora se raditi zajedno bilo na području gospodarstva bilo u rješavanju međunarodnih problema. Stoga su važni ti bilateralni susreti', rekao je američki diplomat.

Upitan može li današnji susret srbijanskog premijera Ivice Dačića i hrvatskog premihjera Zorana Milanovića pridonijeti da Srbija lakše prihvati oslobađajuće presude Haškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Reeker je rekao da i to može biti jedna od puno tema o kojima će se razgovarati.

'Presude se donose i bit će neslaganja oko tih presuda, ali je važno poštovati proces i vladavinu prava. Važno je koristiti lekcije naučene iz prošlosti da se više nikad ne dogodi ono što je dovelo do osnivanja Haškog suda i da sada suverene i neovisne zemlje zajedno rade na ispunjavanju zajedničih ciljeva', rekao je Reeker koji je u State Departmentu zadužen za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.