PREGOVORI U BRUXELLESU

Hrvatska i Slovenija blizu dogovora

22.04.2009 u 21:53

Bionic
Reading

Najnoviji prijedlog za rješenje hrvatskog-slovenskog graničnog spora, koji je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavio dvjema stranama u srijedu u Bruxellesu i koji se više neće mijenjati i može se samo odbiti ili prihvatiti, velik je korak naprijed i naznačuje da bi se slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora mogla vrlo brzo završiti

S takvom ocjenom slaže se hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i češko predsjedništvo.

"Prijedlog Ollija Rehna, koji ima potporu predsjedničke trojke, dobra je osnova za pronalaženje prihvatljiva rješenja i taj je prijedlog u velikoj mjeri prihvatio dobro poznata hrvatska stajališta, dakle razdvajanje hrvatskog pregovaračkog procesa od bilateralnih pitanja, deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

'Postoje još neki elementi o kojima moramo obaviti političke konzultacije u Hrvatskoj i vjerujem da će Hrvatska vrlo brzo izići sa svojim konačnim stajalištem", izjavio je Jandroković nakon niza sastanaka održanih u srijedu u Bruxellesu.

Jandroković se prvo sastao s Rehnom, koji se također zasebno sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, potom je održan zajednički sastanak sve trojice, a popodne su im se pridružili predstavnici predsjedničke trojke, koju tvore Francuska, Češka i Švedska.  Trojka se zasebno sastala i s hrvatskim i slovenskim ministrom.

Nesuglasice Hrvatske i Slovenije uskoro bi mogle biti riješene

Izvor iz češkog predsjedništva nakon sastanka je izjavio da predsjednička trojka "u potpunosti podupire najnoviji prijedlog povjerenika Rehna i traži od obiju strana što konstruktivniji pristup kako bi se postigao dogovor što je moguće prije".

Po tome prijedlogu graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi petoročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mognu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente "konstruktivne dvosmislenosti". Tako se predviđa da bi se režim "korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa".

Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tomu što znači "režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem", a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud.

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nakon sastanka priopćenje u kojem se kaže da će se o najnovijem Rehnovu prijedlogu raspravljati u vladi i parlamentu.

Očekuje se da bi dvije strane trebale dati konačni odgovor na Rehnov prijedlog u početku svibnja. Iz toga slijedi da se Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske, predviđena za petak, najvjerojatnije neće održati.