PUSIĆ U ČAKOVCU

'Hrvatska i INA stradavaju zbog nerazriješene situacije'

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 07.05.2012 18:39
  • Objavljeno 07.05.2012 u 18:39
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja

Hrvatska i INA stradavaju zbog nerazriješene situacije koju imamo u naftnoj kompaniji, naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prilikom posjete Međimurskoj županiji

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, ministrica Pusić sudjelovala je na javnoj tribini 'Republika Hrvatska - nova članica Europske unije0, nakon čega je sudjelovala na radnom sastanku 'Utvrđivanje granične crte između Slovenije i Hrvatske u Međimurskoj županiji'. Tom prigodom osvrnula se i na prvi susret mađarskog premijera Viktora Orbana i hrvatskog premijera Zorana Milanovića u Budimpešti.

Pusić: Trebamo provoditi zakone koje imamo

'Slažem se da postojeća situacija glede ovrha nije zadovoljavajuća i da to područje nije dobro riješeno u prvom redu jer se ne provodi postojeći zakon', ustvrdila je ministrica Pusić nakon što joj je prezentiran podatak da zaposlenici, usprkos podnijetim prijedlozima za ovrhu, ni nakon više mjeseci ne dobivaju odgovore, a kamoli plaće.

'Stav je Ministarstva pravosuđa da se problem ne provođenja zakona rješavati novog zakona, nego treba najprije provoditi postojeći zakon koji će se u određenoj mjeri modificirati kako bi se smanjio broj zaostataka i u području ovrha. No, ukoliko se modificiranim zakonom o ovrhama ne postigne očekivani rezultat, onda svakako će trebati posegnuti za nekim drugim sredstvom. No zasad je stav da najprije probamo provoditi zakone koje imamo', upozorila je Pusić.

'Nekoliko je vrlo značajnih tema tog razgovora, među kojima je i situacija u Ini. Ono što bi za mene bilo dobro, a nadam se da će se i dogoditi, je da se raščisti situacija i utvrditi polazna pozicija iz koje ćemo moći početi dogovarati kako razriješiti situaciju jer je Hrvatska, a kroz to i INA, stradava zbog postojeće nerazriješene situacije', naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova.

Govoreći o primjedbama EK, među kojima se spominjala i ona u vezi ulaska ministara u nadzorni odbor Ine, Pusić je najprije pojasnila o čemu se točno radi.

Dobili smo ukupno 48, odnosno 51 primjedbu u izvješću o monitoringu. Među njima nema niti jedna na sastav nadzornih odbora. Naime, primjedba doslovno glasi: Promijenjeni su kriteriji za ulazak u nadzorne odbore državnih poduzeća te treba držati oštre kriterije u sprečavanju sukoba interesa u državnim tvrtkama. Sukladno tome, naša dva pravna stručnjaka će sredinom mjeseca imati razgovor s predstavnicima EK, također pravnim stručnjacima, upravo na tu temu u okviru poglavlja pravosuđe i temeljna prava. Razgovor o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa bit će stručna konzultacija koji ćemo imati i o Zakonu o policiji te ostalim pitanjima', pojasnila je Pusić.

Razgovor na temelju ukupnom izvještaja o monitoringu, kako je dodala, održat će se u Vijeću za opće poslove EU-a krajem svibnja, ali bez nazočnosti predstavnika Hrvatske.

'Ne možemo biti prisutni kada se o nama razgovara, već će biti samo zemlje članice. To moći ćemo 6. lipnja sudjelovati na Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje za koje ćemo pripremiti konkretne odgovore na svaku primjedbu', najavila je ministrica vanjskih i europskih poslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi