MINISTAR ŠIMONOVIĆ

Hrvatska će izručivati svoje državljene

18.01.2009 u 10:27

Bionic
Reading

Hrvatska će, kad bude mijenjala Ustav, morati promijeniti i odredbu o neizručivanju hrvatskih državljana, najavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović u intervjuu koji je dao Radiju 101, nakon povratka s ministarskog sastanka zemalja EU u Pragu

Ministar dodaje kako mi ne možemo utjecati na normativne promjene u drugim državama.

Iako ministar to nije objasnio do kraja, to znači da se očekuje da takve promjene provedu BiH i Srbija, pa bi Hrvatska konačno mogla tražiti izručenje osoba koje se sumnjiče za ratne zločine. No, to će značiti i da ubuduće pripadnici podzemlja neće moći zlorabiti takvu ustavnu zaštitu, krijući se u jednoj od triju zemalja.

Ministar je govorio i o vraćanju Mirka Norca u zatvor, nakon što se zaključilo da on mora biti u pritvorskom režimu zbog slučaja Medački džep, iako je već devet godina na odsluženju zatvorske kazne za zločine u Gospiću. Šimonović kaže kako u tom slučaju nitko nije kriv što je Norac imao pogodnosti, jer je riječ o vrlo složenom slučaju. Kaže i da takvo tumačenje propisa kakvo je sada može biti i nepravedno, ali da se, dok je takvo, mora provoditi.

Na tvrdnju Rajka Mlinarića, odvjetnika Hrvoja Petrača, da je Petrač diskriminiran posljednjim odlukama o vraćanju u stroži zatvorski režim, Šimonović kaže kako je odluka o Petračevu premještanju u blaži režim bila falsificirana.