PRAVA MALA REFORMA

Hrvatska će dobiti Visoki zemljišni sud

12.12.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Bitno ubrzanje zemljišno-knjižnih postupaka, ali i pojačana pravna sigurnost, ključne su značajke izmjena Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru. Kao bitnu novost ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je osnivanje 'jednog jedinog' Visokog zemljišno-knjižnog suda na razini države

Predstavljajući zakonske izmjene, ministar Orsat Miljenić je podsjetio kako u zemljišno-knjižnom sustavu postoji 'naslijeđe različitih pravnih režima, čak i na različitim jezicima', a za aktualno rješavanje predmeta ocijenio ih je kao 'feudalizaciju'.

'Sudovi u drugom stupnju imaju različitu praksu i to ne ide na Vrhovni sud, pa se različito rješavaju predmeti. Stoga ćemo osnovati Visoki zemljišni sud, što ne iziskuje nova sredstva, nego samo pomicanje sudaca s postojećih odjela na taj jedan jedini sud kako bismo dobili isto rješenje za isti problem', najavio je ministar Miljenić.

Kad je brzina postupanja u pitanju, naveo je kako se danas jedan predmet u prosjeku rješava za 34 dana. No 48 sudova riješi predmet za sedam dana, njih 13 za više od 90 dana, a neki i za više od 300 dana. Neslužbeno, najlošije stoje stvari u Starigradu na Hvaru, gdje se na rješenje čeka 341 dan, dok su najrevniji u Senju, Županji, Valpovu, Virovitici, Vinkovcima, Rovinju, Pločama, Pitomači i Novoj Gradišci gdje službenicima treba - samo jedan dan. U Zagrebu se rješenje prosječno čeka 27 dana.


'Dakle neki sudovi predmet mogu riješiti isti dan, a neki za 300 dana, i to nas posebno muči', ocijenio je ministar.

Najavio je i kako će se 'svugdje isto raditi', a i dostava će biti 'bitno skraćena i pojednostavljena'. Postupak više neće biti skup, a građani će dobivati brže rješenje.

'Stvara se pravni okvir, ali i stvarne pretpostavke za digitalne zemljišne knjige, pa će građani moći bilo gdje otići po svoj papir. Neće se gubiti vrijeme i novac, ubrzat će se postupci, mobilnost službenika i postupanja sudova. I virtualno ćemo moći službenike imenovati na pojedini sud, pa će s druge lokacije moći obaviti posao', najavio je ministar Miljenić.

Cijeli se posao 'spušta' prema referentima i sudskim savjetnicima koji će rješavati predmete, a sudac će rješavati spor, pa se najavljuje i kako će se od 7.000 žalbi ta brojka uskoro i prepoloviti.

Prije nego što je prijedlog zakonskih izmjena jednoglasno usvojen, premijer Zoran Milanović samo je kratko ocijenio kako sve to 'zvuči kao prava mala reforma'.