MOZGOVI ZA ODLJEV?

Hrvatska bogatija za 391 novog doktora znanosti

03.07.2011 u 16:39

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu dobilo je danas 391 novog doktora znanosti na dvjema svečanim promocijama koje su održane u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu

Tijekom prve svečane promocije rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš promovirao je 191 novog doktora znanosti, a na drugoj promovirao je 200 novih doktora znanosti. Uz rektora Bjeliša te prorektore, dekane i prodekane te bivše rektore Sveučilišta u Zagrebu, svečanoj promociji nazočili su državna tajnica u Ministarstvu znanosti dr. sc. Ivana Mrkonjić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića doc. dr. sc. Nenad Malović i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Prva promocija obuhvatila je Agronomski fakultet (17), Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (2), Ekonomski fakultet (18), Fakultet organizacije i informatike (8), Fakultet političkih znanosti (1), Filozofski fakultet (75), Hrvatske studije (2), Filozofski fakultet družbe Isusove (5), Katolički bogoslovni fakultet (1), Kineziološki fakultet (10), Medicinski fakultet (38), Pravni fakultet (8), Rudarsko-geološko-naftni fakultet (2), te Tekstilno-tehnološki fakultet (4).

Na drugoj svečanosti promovirani su novi doktori znanosti s Arhitektonskog fakulteta (5), Fakulteta elektronike i računarstva (23), Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (11), Fakulteta prometnih znanosti (9), Fakulteta strojarstva i brodogradnje (10), Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (10), Geodetskog fakulteta (4), Grafičkog fakulteta (6), Metalurškog fakulteta (2), Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (12), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (85), Stomatološkog fakulteta (6), Veterinarskog fakulteta (16), te Centra za poslijediplomske studije, smjer Jezična komunikacija i kognitivna neuroznanost (1).

Kandidati su bili odjeveni u svečane odore i akademske kape, a od zgrade Sveučilišta do zgrade HNK su došli u povorci. Na promociji, koja je počela intoniranjem himne, rektor se obratio novim doktorima znanosti i njihovim obiteljima te uzvanicima, a kad su izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, promovirani kandidati prebacili su kićanku akademske kape s lijeve na desnu stranu, čime su simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Rektor Aleksa Bjeliš naglasio je kako će Sveučilište u Zagrebu jesenskom promocijom ove godine sigurno premašiti brojku od pet stotina novih doktora znanosti. Lani je promovirano 496. Istaknuo je da se iza velikih brojki i statistike krije višegodišnji intenzivni istraživački rad.

Bjeliš je ocijenio i da 'nisu ružičasti' uvjeti za cijeli hrvatski istraživački korpus. Iako je impresivan rast broja novih doktorata na Sveučilištu posljednjih godina, 'bilježimo izraziti pad ulaganja u istraživanja koja su tim doktoratima prethodila, naročito pad financiranja istraživačkih projekata od strane resornog ministarstva i još izrazitije, ponekad i drastično, smanjenje ulaganja u druge istraživačke potrebe, posebno instrumentarij, časopise i pristup bazama podataka', rekao je, uz ostalo, Bjeliš. Upozorio je da se 'danas i suviše često suočavamo sa situacijom u kojoj za sve veći broj novih doktora nema radnih mjesta, niti interesa na tržištu rada'.