pad interesa

Hrvati sve manje žele u vojsku, Banožić ih mami višim novčanim naknadama

09.02.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Svi koji se u budućnosti odluče na dragovoljno služenje vojnog roka trebali bi dobiti 700 eura neto novčane naknade za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke, stoji u prijedlogu Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju. Sada ta naknada iznosi 398,40 eura

Dragovoljni vojni rok traje 40 dana tako da će ročnici u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura, piše Jutarnji.hr. Uz novčanu naknadu ročnici imaju i niz drugih pogodnosti.

Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade potaknu na služenje vojnog roka. Većina ročnika koji završe temeljnu obuku poslije potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motiviranih ljudi u Oružane snage.

Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv. Krajem prošle godine ministar obrane Mario Banožić rekao je za Jutarnji list da u vojni sustav ulazi manje ročnika i da se suočavaju s manjkom ljudi. Ministarstvo obrane godišnje iskazuje potrebu za 1000 dragovoljnih ročnika, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402. I ministar obrane i predsjednik Republike slažu se da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvjesnost izazvani ratom u Ukrajini.

  • +8
Ministar Banožić uručio ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic