pitanje konstitutivnosti

Hrvati iz BiH traže reakciju zemalja jamaca Daytonskog sporazuma: 'Spriječite rušenje Daytona, Džaferović ruši temelje BiH'

12.09.2022 u 19:55

Bionic
Reading

HNS BiH pozvao je u ponedjeljak SAD i druge jamce Daytonskog sporazuma da spriječe rušenje ovoga mirovnog dokumenta, za što su optužili dvojicu članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji su se usprotivili spominjanju konstitutivnih naroda u deklaraciju samita u sklopu Procesa Brdo Brijuni.

"Brutalno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, rušenje Daytona, čije je natkovljujuće načelo konstitutivnost naroda, mora biti zaustavljeno od međunarodnih i prijateljskih institucija u BiH", istaknuli su predstavnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Dodali su kako BiH nema budućnosti bez poštivanja načela konstitutivnosti naroda.

Daytonski sporazum kojim je u studenom 1995. godine okončan rat potpisali su predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević, dok su mu jamci bile najvažnije zapadne zemlje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Europska zajednica te Rusija.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović predložio je da se u završnoj deklaraciji samita Procesa Brdo-Brijuni spomene kako BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji moraju imati legitimno izabrane predstavnike u vlasti. Takvo što su odbili dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić. Džaferović je ocijenio kako je to unutarnje političko pitanje BiH, a Komšić je pak konstitutivne narode i legitimno predstavljanje ocijenio takozvanim.

Tri konstitutivna naroda su sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava zemlje, a Ustavni sud je u predmetu Bože Ljubića ocijenio kako sva tri naroda moraju u vlasti imati legitimne političke predstavnike koje ne mogu preglasavati niti nametati druge brojnije zajednice. Komšić pak tvrdi da je presudama Europskog suda za ljudska prava naloženo odbacivanje koncepta konstitutivnosti.

  • +2
Potpisivanje Daytonskog sporazuma Izvor: Profimedia / Autor: MICHEL GANGNE / AFP / Profimedia

HNS BiH je dodao kako probošnjački političari negiranjem temeljnih postavki ustava i mirovnog sporazuma pokušavaju posve ovladati nad Hrvatima. "Nepriznavajući natkovljujuće ustavno načelo konstitutivnost naroda u BiH, Džaferović ruši temelje države Bosne i Hercegovine. Pokušaj bošnjačkog ovladavanja nad uređenjem države, koji je uz to i neustavan, za hrvatski narod i njihove legitimne predstavnike je nedopustiv", ocijenili su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.