DISKRIMINACIJA MANJINA

Hrvati inzistiraju na mjestu u srpskoj Skupštini

24.03.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) će i nadalje insistirati na primjeni međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Republike Srbije koji garantira manjinama mjesto u parlamentu

Kako piše Blic.rs, taj sporazum Srbija nikada nije u potpunosti prihvatila, odnosno nikada nije provedena točka sporazuma koja kaže da će se reciprocitetno osigurati status parlamentarnog zastupnika hrvatskoj manjini u Republici Srbiji, odnosno srpskoj manjini u Hrvatskoj.

'O svemu ovome očekujemo pomoć matične države Republike Hrvatske te novoizabrane Vlade Republike Srbije u rješavanju ovog problema', priopćeno je iz DSHV-a nakon sastanka Predsjedništva na kojem su sumirani rezultati izbora.

DSHV je sudjelovao u predizbornoj koaliciji 'S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju', a njihov predsjednik i kandidat na listi Petar Kuntić nije prošao u republički parlament, što je Predsjedništvo stranke ocijenilo kao prvi izborni neuspjeh u proteklih deset godina.

Tijela DSHV-a, kao jedan od razloga slabog rezultata, navode činjenicu da su prije izbora zaključili da je još rano za suradnju s najjačom političkom opcijom u ovom trenutku u Srbiji, Srpskom naprednom strankom, te da nisu imali alternativu osim da nastupe s Đilasovim DS-om.

Također je ocijenjeno da je zbog nedostatka financijskih sredstava DSHV vrlo rezervirano ušao u predizbornu kampanju, ali i da su svi Hrvati izašli na birališta i glasali za koaliciju u kojoj se nalazio DSHV, ukupan rezultat bi se samo neznatno popravio.