ZA REFINANCIRANJE DUGA

HRT se kreditno zadužio za 80 milijuna kuna

21.06.2016 u 19:39

Bionic
Reading

Vodstvo HRT-a izvijestilo je u utorak da je Hrvatska radiotelevizija realizirala kredit od 80 milijuna kuna s rokom otplate od pet godina uz fiksnu kamatnu stopu od 2,15 posto bez naknade, namijenjen za 'refinanciranje postojećega duga te osiguravanja sredstava za financiranje investicijskih ulaganja'

Kako se ističe u HRT-ovu priopćenju, nakon što je Ravnateljstvo HRT-a u pregovorima sa sindikatima utvrdilo novi Kolektivni ugovor temeljem kojega nije došlo do povećanja materijalnih prava, Nadzorni odbor HRT-a prihvatio je rebalans poslovnoga plana za 2016. te je odobrio novo kreditno zaduženje. HRT je raspisao javni natječaj za kredit na koji se javilo šest banaka, te je odabrana ona s najpovoljnijom ponudom.

'Odobravanje povoljnoga kredita upućuje na povjerenje kreditora, odnosno na to da oni vjeruju da je HRT s novim rebalansom poslovnoga plana i redefiniranim poslovnim ciljevima pokazao da je na dobrome putu stabilizacije poslovanja, čime se smanjuje premija rizika u izvorima financiranja. Sadašnje vodstvo HRT-a razmatra i daljnje mogućnosti refinanciranja dosad preuzetih kreditnih obveza', ističe se u priopćenju.

Ravnateljstvo HRT-a osigurat će i poštivanje odredaba Zakona o financijskome poslovanju i izbjegavanje kašnjenja u plaćanju preuzetih obveza s pomoću kredita i na temelju 'učinkovitoga upravljanja troškovima i ostvarenoga pozitivnog poslovnog rezultata'.

Realiziranje kredita uslijedilo je nakon što se krajem ožujka vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić obratio zaposlenicima obavijestivši ih da se javna radiotelevizija zbog osiguranje tekuće likvidnosti treba kreditno zadužiti za oko 80 milijuna kuna, bez obzira na to što je bivša uprava krajem veljače isticala da je HRT prošle godine ostvario čak 56,9 milijuna kuna operativne dobiti.

Prema izvješću o poslovanju HRT-a za 2015., iza kojeg je stajao bivši ravnatelj poslovanja Boris Sruk, ostvarenom dobiti od 56,9 milijuna kuna bio je 'nastavljen trend pozitivnoga poslovanja, podizanja produktivnosti te ukupne učinkovitosti koji je započeo provedbom Programa restrukturiranja sredinom 2013.' u tijeku mandata bivšega glavnog ravnatelja Gorana Radmana.

Kako se s HRT-a tada isticalo, zahvaljujući tim rezultatima 'stvoreni su temelji za dugoročan održivi strateški razvoj i stabilnost poslovanja HRT-a'.