ZBROJI ME NJEŽNO

HRT se hvali gledanošću, a ima više kanala od konkurencije

01.06.2016 u 10:12

Bionic
Reading

HRT i prošloga je vikenda, ali i tijekom cijelog tjedna bila najgledanija nacionalna televizija prema cjelodnevnim udjelima u gledanosti za svoja četiri nacionalna televizijska programa u zbroju. U razdoblju od 23. do 29. svibnja, po ukupnome prosječnom dnevnom udjelu u gledanosti (SHR) nacionalnih televizijskih programa u ukupnome stanovništvu. U tome je razdoblju prosječni dnevni udio u gledanosti (SHR) za sva četiri televizijska programa HRT u zbroju iznosio ukupno 28,8 posto, a druga najgledanija nacionalna televizija za sve svoje kanale imala je udio od 27,9 posto

Tako glase prva i dvije završne rečenice priopćenja koje je medijima poslan s HRT-a. Rekli bi, dobro je, v. d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić radi odlično svoj posao. Nakon što je pomeo cijelu garnituru novinara i urednika, sada je uspio pomesti i konkurenciju. Međutim, kako nije dobro to što su pometeni novinari i urednici, nije ni konkurencija.

Naime, HRT za razliku od Nove TV i RTL-a ima dva odnosno jedan kanal više. Ali stavimo li taj detaljčić na stranu, valja podsjetiti da prema istraživanjima koje svaki mjesec za Agenciju za elektroničke medije (AEM) provodi AGB Nielsen HRT uporno gleda konkurenciji u leđa.

Tako je u travnju HRT u ciljnoj skupini 4+ na razini cijelog dana ima 27,48 posto Nova TV 29,99 posto dok je RTL zabilježio 22,52 posto. Rezultati su još porazniji bili u večernjem terminu od 19 do 23 sata kada je i zarada od oglašivača najveća. Tada je u skupini 4+ HRT pratilo 22,21 posto, Novu TV 38,91 posto, a RTL 23,40 posto gledatelja.

HRT se u svom priopćenju hvali da je u subotu i nedjelju podnevni Dnevnik bio najgledanija informativna emisija na svim televizijama što je točno, pa je potpuno nejasno zašto vodstvo HRT-a riskira da mu ubije gledanost i termin mu pomiče zbog prijenosa uživo misa, što je napravljeno dva puta u posljednja dva mjeseca.

Ono što HRT-ovo priopćenje ne otkriva, a zabrinjavajuće je kako za HRT tako još više i za društvo da je u travnju najgledanija emisija u skupini 4+ na svim televizijama bila turska sapunica na Novoj TV, u skupini 18 - 49 godina Big Brother Kick off na RTL-u.

Među deset najgledanijih emisija HRT se u travnju našao s Plodovima zemlje, Nedjeljom u 2, Dnevnikom u podne, ali i sa sportom i vremenskom prognozom iza. Isto je bilo i prošlog tjedna kojim se s Prisavlja hvale, a riječ je zapravo o konstanti. Spomenute tri emisije uvjerljivo su već dulje vrijeme među najgledanijima vikendima.