RADMAN NA PROGRAMSKOM VIJEĆU

HRT-ova dopisništva gasit će se u lipnju i srpnju

06.02.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izvijestio je članove Programskog vijeća na današnjoj sjednici o planovima restrukturiranja dopisništava HRT-a. Istaknuo je kako ništa što se radi ne dovodi u pitanje programske obveze HRT-a preuzete Ugovorom s Vladom RH, priopćio je Odjel za odnose s javnošću HRT-a

Restrukturiranje dopisništava uvjetovano je tehnološkom obnovom s ciljem smanjenja troškova i povećanja programske i produkcijske učinkovitosti HRT-a, istaknuo je Radman.

Također, trenutačno dopisništva zapošljavanju 51-nog zaposlenika od kojih je 14 novinara. Istaknuo je i kako je tehnološka infrastruktura dopisništava starija od 20 godina.

HRT je pokrenuo investicijski ciklus, koji kreće od tzv. malih dopisništava. Njime će se nabaviti suvremena oprema, a područja koja je dosada pokrivalo 14-tero novinara ubuduće će pokrivati 22 dopisnika koji će uz najsuvremeniju tehnologiju izvještavati za sve platforme HRT-a. Dopisništva će se gasiti u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza 2014. godine.

Članica vijeća Neda Ritz istaknula je kako je u tom procesu najbitnije da se područja dopisništava ubuduće pokrivaju sadržajno i kvalitativno ravnomjerno.

Član vijeća, Josip Jović smatra kako je javnost preplavljena zloupotrebom informacija o promjenama te kako se javnost uznemirava pogrešnim informacijama.

Zaključno, Programsko vijeće za sljedeću je sjednicu zatražilo precizne podatke o udjelu programskih sadržaja koje proizvode tzv. 'mala dopisništva' te informaciju o tome kako će se odvijati program restrukturiranja, koliki je predviđeni broj ugovornih dopisnika i kako će njihov rad biti organiziran.

Također, na sjednici se Programsko vijeće upoznalo s Izvještajem RJ arhivi i programsko gradivo te je pohvalilo Izvještaj te radne jedinice.

Programsko vijeće zatražilo je redovni tromjesečni izvještaj o ispunjavanju planova vezano uz digitalizaciju i osiguravanje dostupnosti arhiva HRT-a.

Poslovna jedinica Program dostavila je Vijeću prijedlog načina i metodu izvještavanja o zakonskim i ugovornim obvezama HRT-a temeljem obveza iz Ugovora, Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima.

Članovi vijeća izrazili su zadovoljstvo izvješćem PJ Program te iznijeli dojam da HRT na ukupnom planu ide u dobrom smjeru. Predloženi mjesečni izvještaj za prosinac trebao bi poslužiti kao osnova za razradu i raspravu o konačnom formatu Izvještaja za 2013. godinu a predložene izmjene i dopune unijet će se do slijedeće sjednice.

Vijeće je jednoglasno prihvatilo izvješće povjerenika o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za razdoblje od 13. studenoga 2013. do 28. siječnja 2014. te zatražilo od HRT-a da ispuni ranije zahtjeve i dobije odgovore na pitanja oko pojedinih neprihvatljivih trendova i primjedaba korisnika koje se stalno ponavljaju.