NEISPUNJAVANJE OBVEZA

HRT ostaje bez dijela pretplate zbog nepoštivanja ugovora s Vladom?

15.06.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U sjeni propadanja natječaja za izbor novog šefa HRT-a te smjena koje provodi aktualni v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić na pomolu je i okršaj koji bi mogao dovesti do mogućnosti da HRT ostane bez pozamašnog dijela pristojbe koju je ubrao od pretplatnika prošle godine

Naime, na adresu Programskog vijeća (PV) HRT-a stigao je zaključak Nadzornog odbora HRT-a u kojem se od Vijeća traži da dostavi detaljno obrazloženje zaključka sa zadnje sjednice da je tijekom 2015. došlo do odstupanja u ispunjavanju obveza i programskih kvota u televizijskim programima HTV-a u odnosu na obveze što ih je HRT preuzeo sklopljenim ugovorom između HRT-a i Vlade RH.

PV, podsjetimo, nije dao pozitivno mišljenje o ispunjenju obveza iz tog ugovora, što bi prema tumačenjima NO-a kao posljedicu moglo imati to da HRT u državnu blagajnu mora vratiti dio prikupljene pretplate.

'Točno je da bi to kao reperkusiju moglo imati vraćanje novca u proračun jer ako ugovor nije ispunjen, onda HRT nije opravdao prikupljena sredstva. Koliko bi to bilo, teško je reći, ali bilo kakav financijski udar na HRT-u bio bi težak. NO je tražio da se PV očituje temeljem čega je to utvrđeno - bez obzira što je Vlada s HRT-om sklopila aneks ugovora, a u njemu se kaže da su dopuštena odstupanja od 10 posto - i jesu li odstupanja bila veća od 10 posto jer smo mi nadležni o tome obavijestiti Vijeće za elektroničke medije. Zanimljivo je da tijekom 2015. Programsko vijeće nije ništa utvrdilo ni izdalo ikakvo upozorenje Ravnateljstvu kuće, već je to utvrdilo tek 30. svibnja 2016.', kazao je Miroslav Grgić, član NO-a HRT-a.

Bruno Kragić predsjednik PV-a HRT-a, spušta loptu na zemlju i kaže da je povrat sredstava dug i složen mehanizam te da izvješće o ispunjavanju programskih obveza prihvaća Vlada jer ona potpisuje ugovor.

'Većina vijećnika nije bila za to da se prihvati izvješće, ali treba reći da Vlada daje obvezno mišljenje samo na njega, ali ne i na samu činjenicu ispunjavanja programskih obveza. To što mislimo da obveze nisu ispunjene Vladu ne obvezuje da napravi nešto. Isto kao što mi kao tijelo možemo dati upozorenje Ravnateljstvu HRT-a da ne ispunjava obveze, ali ono nije obvezujuće. Međutim ako Vlada temeljem procedure utvrdi da je došlo do odstupanja, onda se ide na povrat sredstava', kazao je Kragić.

HRT na godišnjoj razni prikupi oko 1,1 milijardu kuna od pretplatnika, a koliko bi u proračun s Prisavlja trebali vratiti ako se utvrdi da je bilo odstupanja, Kragić, kao ni Grgić, nije želio spekulirati.

'Odstupanje ovisi o svakom kanalu. U nekim segmentima odstupanja mogu biti i veća od deset posto ako su obrazložena prema aneksu. Primjerice ako jedne godine imate Olimpijske igre, jasno je da ćete ih prenositi i da u tom trenutku na kanalu neće moći biti emitirano nešto drugo', napomenuo je Kragić.

Prema njegovu mišljenju, NO od njih ne može ništa zahtijevati, tražiti niti im nalagati.

'Mogu nas samo zamoliti da im nešto objasnimo ako treba', kazao je Kragić.

Grgić pak dodaje da su oni kao NO prema Zakonu o HRT-u dužni upozoriti na sve nepravilnosti, a da odgovorom koji su dobili od PV-a nisu bili najzadovoljniji jer im je poručeno da se nemaju što petljati u njihov rad.