SVE ZBOG FILMA

HRT izgubio na sudu, mora Kosanovića vratiti na posao

14.06.2018 u 13:23

Bionic
Reading

Novinara Sašu Kosanovića, kojeg su s Hrvatske televizije potjerali 2016. nakon hajke braniteljskih udruga na film '15 minuta - masakr u Dvoru', sud je vratio na posao

Na svom facebook profilu, prenosi Novi list, novinar Kosanović između ostalog je napisao: Važna obavijest za sve koji se sjećaju da sam nekada radio u neobičnoj ustanovi, poznatijoj kao HRT (...) Dobio sam pravomoćnu presudu kojom se HRT-u nalaze da me hitno vrati na posao. O raspletu ove tragikomedije, pokorno ću javljati i dalje.

Podsjetimo dokumentarac je nastao u dansko-hrvatskoj koprodukciji za koji je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) izdvojio 250 tisuća kuna. Film se bavi pasivnošću danskih UNPROFOR-aca 8. kolovoza 1995. godine kada je nedaleko od njih ubijeno sedam mentalnih bolesnika. Danci na zločin nisu reagirali, a tko ga je počinio još nije utvrđeno.

Kosanović je pomagao danskoj ekipi u izradi dokumentarca za što nije imao pisanu dozvolu ravnatelja kuće Gorana Radmana, ali je imao usmeno odobrenje šefa redakcije Roberta Zubera.

'Protiv tog filma se vodi hajka već dva mjeseca, mislim da sam radio film o Stepincu da do ovoga ne bi došlo', kazao je Kosanović nakon što je dobio otkaz u travnju 2016.

Prašina oko filma se digla kada je branitelj Ivica Pandža Orkan podnio kaznenu prijavu i time zaustavio distribuciju filma koji je u međuvremenu vraćen na doradu za hrvatsko tržište jer gledatelj iz filma može zaključiti da je zločin počinila hrvatska vojska.