KANDIDAT ZA EUROPARLAMENT

Hršak: Vjeronauku nije mjesto u školi

08.04.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Kandidat Hrvatskih laburista za Europski parlament Damir Hršak, koji je nedavno otvoreno priznao svoju homoseksualnu orijentaciju, izjavio je na stranicama udruge Protagora kako 'vjeronauku nipošto nije mjesto u školi, a niti smije biti financiran javnim novcem'. 'Svaka vjerska zajednica, bez obzira na veličinu, trebala bi biti ravnopravna. Nikome se ne smije braniti vjera, no jednako tako ni nametati. Ni direktno ni indirektno. Pozivanje na tradicijske vrijednosti je demagogija jer i kmetstvo je nekad bilo tradicijska vrijednost', izjavio je Hršak

Kao aktivist, Damir Hršak na nevladinoj je sceni prisutan već dulje od 20 godina, a posebice je aktivan u antifašističkoj borbi i borbi za zaštitu ljudskih prava. Smatra se iskrenim kršćaninom, diplomirani je teolog i svoje stavove iznosi vrlo jasno i meritorno, podsjeća udruga Protagora

Za ugovore sa Svetom Stolicom kandidat laburista za Europski parlament smatra kako su 'vrlo štetni po Hrvatsku' te napominje kako bi 'vlast trebala pronaći pravni put da se ukinu ili, u najgorem slučaju, znatno revidiraju'.

'Kada bih imao izvršnu moć, svakako bih djelovao u tom smjeru. Hrvatska ne smije biti talac nijedne druge države u svijetu. Ugovori zadiru u suverenost Hrvatske. Zalažem se za crkveni porez, tako da svatko sam plaća za promicanje svojih uvjerenja', kaže Hršak.

Po njemu, vjerske zajednice trebaju se financirati 'jednako kao i druge društvene organizacije'. 'Nitko ne bi smio promicati vlastiti vjerski svjetonazor tuđim novcem. To potpada pod sedmu zapovijed: Ne ukradi', podsjeća Hršak.

Kao borac za ljudska prava Katoličku crkvu vidi kao 'instituciju koja se uglavnom zalaže za načelo 'bolje da propadne selo nego običaji', što joj je negativna uloga', dok s pozicije kršćanina 'ulogu Crkve vidi još negativnijom jer u svakidašnjem životu počesto svojim djelovanjem ismijava i omalovažava kršćanska načela univerzalne ljubavi, slobode i pravednosti'.


Zanimljivo je viđenje dao i o papi Franji. 'Kad prve stotine milijuna eura bogatstva Crkve podijeli siromašnima, kad prve zlostavljače djece iz crkvenih redova izruči civilnom pravosuđu, kad se prvi puta oštro suprotstavi nekoj vladi koja se predstavlja katoličkom, a provodi grubu eksploataciju radnika, tad ću shvatiti ozbiljno njegove geste. Dotad, to su samo PR trikovi', zaključio je.

Damir Hršak redoviti je profesor na Metalurškom fakultetu u Zagrebu, glavni urednik časopisa The Holistic Approach to Environment, jedan od osnivača sindikata Akademska solidarnost, bivši kolumnist Hrvatske ljevice, idejni začetnik Iskoraka te pobornik aktivnosti Amnesty Internationala, Prijatelja životinja i Zagreb Pridea.