PISMO RADMANU

Hrg: Zašto građani uopće plaćaju tzv. javnu TV?

12.01.2014 u 17:45

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg zatražio je danas od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da preispita odluku o gašenju 11 dopisništava ocjenjujući da ta odluka dovodi u neravnopravni položaj stanovnike područja koja pokrivaju ta dopisništva te vodi daljnjoj centralizaciji Hrvatske

Izražavajući protivljenje HSS-a takvoj odluci, Hrg u priopćenju kaže da takva odluka dovodi u neravnopravni položaj stanovnike područja koja pokrivaju ta dopisništva u odnosu na ostatak Hrvatske, s obzirom na to da i oni financiraju javnu televiziju.

'Upitno je zašto uopće hrvatski građani plaćaju pristojbu za javnu televiziju koja je to sve manje. Sve to grubo vodi daljnjoj centralizaciji, ne samo HRT-a nego i Hrvatske općenito', ocjenjuje HSS.

Saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg podsjeća kako je zakonska obveza HRT-a kao javne televizije pravilno i ravnomjerno izvješćivanje javnosti o svim zbivanjima i na svim područjima u Hrvatskoj. Jedna od tih zakonskih obaveza je i regionalna zastupljenost svih krajeva Hrvatske, što je, ocjenjuje Hrg u priopćenju, već i sad upitno te će ukidanje dopisništava dovesti do diskriminacije četvrtine stanovništva Hrvatske.

'HRT mora biti servis za sve, odnosno za svakog građanina zemlje u kojoj djeluje, što donošenjem ovakve odluke postaje upitno. S obzirom na ovakav rasplet događaja postavlja se pitanje bi li građani Hrvatske trebali razmisliti o prestanku plaćanja pristojbe za takozvanu javnu televiziju. Dakako, uštede se trebaju napraviti, ali smatramo kako se one mogu postići na puno jednostavniji i pošteniji način unutar same kuće', zaključuje Hrg u priopćenju.

Hrg je molbu da se nikako ne dozvoli provođenje takve odluke uputio i u Ministarstvo kulture, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, Programskom vijeću HRT-a i Nadzornom odboru HRT-a.

Odluci glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) o gašenju 11 dopisništava u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću i Krapini već su se usprotivili Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske, Sindikat novinara na HRT-u i Hrvatska zajednica županija.