uspješni pregovori

Hrebak: Plaće odgajateljica u bjelovarskim vrtićima izjednačit će se s učiteljskim

28.03.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Zahvaljujući novom usklađivanju plaća u sustavu predškolskog odgoja najniža plaća odgajateljice u gradskim vrtićima Bjelovara bit će tisuću eura, rekao je u četvrtak gradonačelnik Dario Hrebak, dodavši da je to rezultat uspješnih pregovora sindikata Dječjeg vrtića i gradske uprave

„Usklađivanje plaća ide u dva dijela, prvi dio od 1. ožujka 2024., a drugi dio od 1. siječnja 2025.. Tim povećanjem Grad Bjelovar bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti uskladio plaće odgajateljica u gradskom vrtiću s plaćama učitelja u razrednoj nastavi. Za to će se osigurati 255 tisuća eura u 2024. te isti iznos u 2025. godini”, izjavio je gradonačelnik Hrebak na tiskovnoj konferenciji.

Naglasio je kako je to rezultat uspješnih pregovora između sindikata Dječjeg vrtića Bjelovar i gradske uprave. Dodao je kako je usklađivanje plaća djelatnika Dječjeg vrtića Bjelovar sukladno donesenim nacionalnim koeficijentima.

Dogovorena je i isplata uskrsnica svim zaposlenicima Dječjeg vrtića u iznosu od 133 eura, za što će Grad Bjelovar u proračunu osigurati dodatna sredstva od 60 tisuća eura.

Grad povećava sufinanciranje smještaja djece u privatnim vrtićima

Što se tiče vrtića u privatnim vlasništvu, dogovoreno je povećanje sufinanciranja smještaja djece od 1. travnja 2024. u iznosu od 10 eura mjesečno, a razgovori se nastavljaju jer želja je gradske uprave da se plaće odgajateljica u privatnim vrtićima ujednače s onima u vrtićima čiji je osnivač Grad Bjelovar, rekao je Hrebak.

„Plaće odgojiteljica u Dječjem vrtiću Bjelovar i privatnim vrtićima nisu jednake i vjerojatno neće biti u nekom skorijem razdoblju, ali će ih stalno slijediti. Ne mogu govoriti o tome koliko iznose plaće u privatnim vrtićima, ali u gradskom vrtiću nijedna teta nema plaću manju od 1000 eura”, naveo je Hrebak. Napominje da zadovoljna odgojiteljica može stvarati pozitivno ozračje u kojem će djeca uživati, učiti i razvijati se u vrtićima.

Navedena usklađenja nisu išla na račun povećanja cijena, pa roditelji i dalje participiraju s 80 eura mjesečno, dok je ekonomska cijena 310 eura po djetetu u privatnim, odnosno 330 eura u Dječjem vrtiću Bjelovar.