pravomoćno osuđeni poduzetnik

Horvatinčićeva obrana najavila žalbu na odluku o izvršenju zatvorske kazne

07.07.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Obrana Tomislava Horvatinčića žalit će se na odluku suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj se pravomoćno osuđeni poduzetnik u srijedu 14. srpnja mora javiti na izdržavanje zatvorske kazne od 4 godine i 10 mjeseci, potvrdio je Hini Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen

Iako žalba na odgađa izvršenje zatvorske kazne, Došen ističe kako je moguće da žalba, za koju ima rok do ponedjeljka 12. srpnja, bude usvojena.

''Ukoliko Horvatinčić bude u Remetincu, a žalba se prihvati, onda je moguć i prekid kazne radi nastavka liječenja'', pojasnio je Došen.

Došen je dodao kako postoji činjenična podloga za prihvaćanje žalbe jer, kako ističe, Horvatinčićevi liječnici iz Opatije, Pule i Beča smatraju da Horvatinčić nije završio liječenje.

Sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Martina Maršić odbila je u ranije Horvatinčićevu molbu za odgodom izvršenja zatvorske kazne nakon što je sud ustvrdio da se Horvatinčićeve kronične bolesti mogu liječiti u okviru zatvorskog sustava.

Ukoliko se Horvatinčić ne javi u srijedu 14. srpnja u Centar za dijagnostiku zatvora u Remetincu, sutkinja izvršenja zagrebačkog Županijskog suda izdat će nalog za dovođenje nadležnoj policijskoj postaji koja potom Horvatinčića dovodi u Centar za dijagnostiku, doznaje Hina na sudu.

Horvatinčić se prošlog četvrtka trebao javiti na izdržavanje kazne, ali je prošlog utorka podnio molbu za odgodom izvršenja sve do kraja godine zbog teško narušenog zdravlja.

Horvatinčić je početkom prosinca 2019. pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Horvatinčićeva obrana je već u tri navrata, krajem ožujka i listopada prošle godine te sredinom ožujka ove godine tražila da mu se odlazak u zatvor odgodi.

Obrana je u prva dva navrata priložila medicinsku dokumentaciju u kojoj je navela da Horvatinčić mora na operaciju u inozemstvo jer se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Pravomoćno osuđeni poduzetnik je posljednji put dobio tromjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškog zdravstvenog stanja u ožujku ove godine. Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka 2020. kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske "sapunice" i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Županijski sud u Zadru tek je u prosincu 2019. potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku prošle godine.

Horvatinčić tvrdi da već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Mediji ističu da su od odgode u ožujku Horvatinčića novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu, Samoboru i na ljetovanju.