pala odluka suda

Hong Kong priznaje istospolno partnerstvo

05.09.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Žalbeni sud u Hong Kongu izjasnio se u utorak u korist životnog partnerstva istospolnih parova, no nije im odobrio pravo na brak

Žalbeni sud je ocijenio da vlada krši "svoju obavezu (...) pravnog priznavanja istospolnih parova", stoji u obrazloženju odluke. Sud je, međutim, jednoglasno odbacio poziv da istospolnim parovima prizna pravo na brak.

LGBT zajednica u Hong Kongu je dugo čekala na ovu odluku suda, a prethodno je ostvarila značajne pobjede na sudovima, poništavajući vladine diskriminirajuće politike o vizama, porezima i subvencioniranom stanovanju. Ovaj posljednji slučaj je pokrenuo prodemokratski aktivist Jimmy Sham koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Od kada se upustio u pravnu bitku 2018., 36-godišnji Sham u prethodna dva navrata nije uspio uvjeriti suce da bi Hong Kong trebao pravno priznati njegov brak s istospolnim partnerom koji je sklopljen 2013. u SAD-u. Prema anketi iz prošle godine, 60 posto žitelja Hong Konga podržava istospolni brak, za razliku od 38 posto prije deset godina.