'GAY FRIENDLY' DRŽAVA

Homoseksualci će se smjeti vjenčati u crkvi

13.02.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Britanci planiraju dopustiti sklapanje istospolnih brakova u crkvama, uklanjajući na taj način ključnu zakonsku razliku između istospolne građanske zajednice i brakova između parova suprotnih spolova, izvijestio je u nedjelju list Sunday Times

Tim bi se korakom trebala ukinuti dosadašnja zabrana sklapanja brakova pripadnika istospolnih parova u crkvama nakon što registriraju civilnu zajednicu ili partnerstvo, što je u Britaniji legalizirano prije šest godina.

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz upotrebe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima, odnosno supružnicima. O tomu će idući tjedan sa suradnicima raspravljati ministrica za jednakost Lynne Featherstone.

Sklapanje civilnog partnerstva među osobama istog spola uvedeno je u Velikoj Britaniji 2005, no zasad sklapanje braka 'pred oltarom' nema zakonsku težinu. Usvajanjem tog prijedloga Britanija će se izjednačiti s Nizozemskom i Kanadom, gdje su istospolni crkveni brakovi legalni.

Civilna zajednica pravni je partnerski ugovor između dviju osoba, odnosno alternativno rješenje braku, i omogućuje uglavnom ista prava kao i bračna zajednica. U Ujedinjenom Kraljevstvu se civilna unija dopušta samo istospolnoj zajednici.