ČISTOĆA NA BUBNJU

Holding za 55 prodaje tvrtku koja zarađuje 459 milijuna kuna?

29.09.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Zbog tereta dugova koji se procjenjuju na tri milijarde kuna, Zagrebački holding odlučio je krenuti u rasprodaju imovine. Jedna od najinteresantnijih za investitore je – Čistoća

Prošli četvrtak zagrebačka Gradska skupština donijela je odluku o izdvajanju sedam podružnica Holdinga u trgovačka društva, čime je otvoren put prema privatizaciji tvrtki koje Zagrepčanima odvoze smeće, održavaju stambene zgrade i iznajmljuju tržnice.

Čistoća, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo, AGM, Robni terminali, Stanogradnja i Tržnice do kraja godine bit će ponuđeni zainteresiranim investitorima na javnom natječaju, dok će Vodoopskrba i odvodnja ostati u vlasništvu Grada Zagreba.

Zagrebačka Čistoća jedna je od najprofitabilnijih podružnica u Holdingu i svake godine ostvaruje dobit nešto veću od 10 milijuna kuna. Dobit bi bila i veća da se dio novca ne mora transferirati u preostale podružnice Holdinga koje gomilaju gubitke.

Ukupna vrijednost trgovačkog društva Čistoća trebala bi biti oko 55 milijuna kuna, pa se očekuje da će po toj cijeni biti ponuđena na tržištu, piše Jutarnji list.

Čistoća je jedno od najvećih zagrebačkih poduzeća koje ima točno 1.561 zaposlenika, s prosječnom plaćom 7.563 kune bruto.

Njihov je posao odvoz smeća iz 350 tisuća domaćinstava, a otpad se odvozi u pravilu tri puta tjedno. Naknada se još uvijek naplaćuje po kvadraturi stana, prosjek bi bio 54 kune na mjesec za stan od 60 kvadrata. Skupljaju smeće iz 15 tisuća firmi, dva puta godišnje s gradskog područja odvoze glomazni otpad, a Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem plaća im usluge pranja i čišćenja ulica i trgova u metropoli. Za sve to godišnje zarade 459 milijuna kuna.

Više pročitajte klikom na link ovdje