REAKCIJE NA 'HRT-OV POREZ'

'Hoćete li naplaćivati autocestarinu onima koji nemaju aute?'

07.12.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon što se u medijima pojavila najava da se razmišlja o uvođenju novog načina plaćanja RTV pristojbe, čija bi osnova bio dohodak svih koji imaju boravište u Hrvatskoj, bez obzira imaju li televizor ili ne, pristigle su i reakcije oporbe

'HNS ni na koji način nije sudjelovao u donošenju bilo kakvog prijedloga te vrste. Javnost zna na osnovi naše intervencije što se tiče poreza na nekretnine da mi se apsolutno čvrsto protivimo bilo kakvom uvođenju bilo kakvih novih poreznih opterećenja', tim je riječima novinarima u Saboru HNS-ov Igor Kolman još jednom potvrdio da HNS nema nikakve veze s najavom Ministarstva kulture da se razmišlja o novom načinu plaćanja RTV pristojbe.

Podsjetimo, u medijima se jučer pojavila informacija, koju je potvrdio i glavni savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, Milan F. Živković, da se razmišlja o uvođenju modela prema kojem bi osnova za plaćanje bio dohodak svih koji imaju boravište u Hrvatskoj, bez obzira imaju li televizor ili ne. Na taj način nezaposleni ne bi morali plaćati, umirovljenici i oni s manjim primanima bi plaćali manje, a oni s višim prihodima više.

Međutim u HNS-u, iz kojeg dolazi i sama ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, tvrde da oni s takvim prijedlogom nemaju veze.

'Radi se o prijedlogu koji je potpuno mimo bilo kakve koordinacije ili dogovora predstavio javnosti gospodin Živković. Dakle, HNS u tome apsolutno nije sudjelovao, radi se o nečemu o čemu nije ni razgovarano na razini HNS-a, a kamoli doneseno kao bilo kakva odluka. Dakle radi se o potpunoj neistini', kazao je Kolman

No dok HNS sve svaljuje na Živkovića, u SDP-u svog čovjeka brane.

Valjda u tom ministarstvu postoji ministrica. Netko upravlja tim ministarstvom', kazao je novinarima u Saboru SDP-ov Igor Dragovan.

Upitan o stavu SDP-a, Dragovan je rekao: 'Ne dolazi u obzir nikakav novi namet prema građanima, no treba najozbiljnije razmisliti o tome da se jedan od najvećih parafiskalnih nameta, a to je TV pristojba, u dogledno vrijeme i smanji.'

Sa stavom SDP-a nije bio upoznat Šime Lučin, no iznoseći osobno mišljenje kazao je da je novi način plaćanja RTV pretplate 'apsolutna glupost'

Dok HNS i SDP prebacuju lopticu jedni na druge, HSU-ov Silvano Hrelja nije uspio dokučiti čija je to zapravo inicijativa i probni balon.

'Za HSU je takav prijedlog neprihvatljiv. Za nas bi jedino bilo prihvatljivo da se radi na našem prijedlogu vezivanja pretplate uz prosječnu mirovinu za umirovljenička domaćinstva. Znate, u Zrinskom Topolovcu kraj Bjelovara prosječna je mirovina oko tisuću kuna, a sadašnja pretplata na godišnjoj razini je u visini jedne cijele mirovine, i to jedino ima smisla dirati u televizijskoj pretplati. Ima smisla i za one koji su bez prihoda da budu privremeno oslobođeni plaćanja pretplate jer bez toga mogu preživjeti i država i HRT. To za nas ima smisla, a sve ovo drugo odbacujemo, to su prijedlozi koji nisu vrijedni pažnje', kazao je Hrelja.

230603,230476,230354,228702
Ideja o novom načinu plaćanja pristojbe nije se svidjela ni oporbi. 'To će biti novi porezni namet hrvatskim građanima, a drugi problem je da će se time ukinuti nezavisnost javnog servisa, jer nezavisna pretplata je jedan od jamaca neovisnosti medija', prokomentirao je HDZ-ov Jasen Mesić.

Upitan može li dokučiti razlog zbog kojeg se ide s takvom inicijativom, Mesić je rekao da se 'HRT želi staviti pod kontrolu jer nije provedeno restrukturiranje televizije'.

'HRT ima jedno od najuspješnijih ubiranja pretplate u Europi i to garantira neovisnost jer sam pribavlja sredstva. Ako bi to išlo u proračun, onda onaj tko određuje proračun određuje visinu naknade i tu je mogućnost političke kontrole', kazao je Mesić.

Novinare je zanimalo i je li konflikt HNS-a i SDP-a dokaz krize u koaliciji.

'Mislim da je dokaz krize i dokaz nepripremljenosti u upravljanju. Ovo će izazvati reakciju Europske komisije jer Zakon o HRT-u, posebno vezan uz dio oko prikupljanja pristojbe, usuglašavan je s EK-om jer se radi o državnim potporama', rekao je Mesić.

Konflikt oko pretplate dokaz je da u koaliciji postoji 'nova disciplina povlačenja konopa', smatra Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

'Ova ideja o novom parafiskalnom nametu kao da je izašla iz neke dječje radionice i sliči mi na to da će sutra predložiti da autocestarinu plaćaju oni koji nemaju aute ili telefonsku pretplatu oni koji nemaju telefone. Financiranje javnog servisa HRT-a preozbiljna je tema da bi se na ovakav način uopće mogla pojaviti kao predmet rasprave', rekao je Lesar

Da bi se Hrvatskoj mogao dogoditi novi 'nerazumljivi' porez, upozorio je i HDSSB-ov Boro Grubišić.

'Porez na televizore možda je u ovom investicijskom ciklusu ove vlade od ovih devet milijardi, a možda će nešto i ovime ubrati. Što se tiče same pristojbe na TV aparate, imao ga ili ne, to je nešto poput engleskog poreza na dimnjake. Očekujem da će Vlada u svom novom investicijskom ciklusu uvesti i porez ili pristojbu na dimnjake. To je već u povijesti zabilježeno pa me ne bi čudilo da i takva stvar osvane na stranicama medija', zaključio je Grubišić.