SCENARIJI SE MNOŽE

Hoće li se Libija podijeliti kao Jugoslavija?

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 08:46
  • Objavljeno 07.04.2011 u 07:00
Gadafi Libija

Gadafi Libija

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Zapadne sile u Libiju su ušle posve politički nepripremljene; bez ulazne strategije, a i izlazna je podjednako neizvjesna. Dok Libija i dalje krvari, rađaju se različiti scenariji oko njezine budućnosti. Profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra da se 'pojavljuju različite verzije političkog rješenja, budući da ne izgleda da će ono vojno dovesti do željenog cilja'. 'Malo je vjerojatno da će nakon svega biti stvorene dvije separatne države', izjavio je za tportal Boško Picula s katedre za Regionalne komparativne politike: Bliski istok i Izrael, također s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

'Libija je u ovo sve skupa ušla kao zemlja koja baštini povijesne podjele. Tripolitanija, Cirenaika i Fezan tri su regije na koje se Libija tradicionalno dijeli. Tako je bilo sve dok 1969. godine vojnim udarom pukovnik Gadafi nije preuzeo vlast i centralizirao državu. Ove tri povijesne pokrajine ponovno su oživotvorene preko stanja na terenu', rekao je Boško Picula s katedre za Regionalne komparativne politike: Bliski istok i Izrael s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u razgovoru za tportal.

'Razmišljanje o dvije kvazi-države proizašlo je iz samog stanja na terenu. Malo je vjerojatno da će nakon svega biti stvorene dvije separatne države jer je Libija, unatoč tradicionalnoj povijesnoj podijeli, etnički i vjerski homogena, za razliku od ostalih afričkih nacija, stoga smatram da ovdje nećemo doživjeti scenarij kakav se dogodio, primjerice u Etiopiji, Eritreji ili sad nedavno, u Sudanu', smatra Picula.

'Ono što ja vjerujem da će se dogoditi s Libijom jest restrukturiranje i decentralizacija. Naime, Libija je od 2007. godine podijeljena na 22 okruga ili šabijata. Možda će nakon potpisivanja mirovnog sporazuma doći do povijesno i gospodarski smislenijih teritorijalnih podjela, kao i podjela moći unutar struktura same države', kaže Picula.

'Ukoliko dođe do podjele Libije, u što ne vjerujem, dvije separatne države će svakako morati surađivati, prvenstveno u gospodarskom smislu', zaključio je Picula.

'Međunarodnoj zajednici, kao i svim faktorima u Libiji, dakle pobunjenicima i Gadafijevim pristašama, je u ovom trenutku teško odrediti što će se događati. Pojavljuju se različite verzije političkog rješenja, budući da ne izgleda da će vojno rješenje dovesti do željenog cilja. U ovom trenutku vrlo je nejasan ishod građanskog rata, a ovaj scenarij oko podjele Libije prisutan je već neko vrijeme. Istočna Libija, odnosno pobunjenici, već je počela surađivati s međunarodnom zajednicom, a Italija i Francuska priznale su pobunjeničko Nacionalno vijeće. S druge strane, Tripolitanija je čvrsto pod Gadafijem i on sigurno neće nikome mirno prepustiti vlast', rekao je u razgovoru za tportal profesor Vlatko Cvrtila, s katedre 'Suvremeni geopolitički problemi' s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

'Kad bi dijelovi i mogli funkcionirati odvojeno, a da se među njima ne izazivaju napetosti i problemi, zasigurno bi se javile plemenske tenzije, kao i pretenzije susjednih država oko pojedinih dijelova Libije', smatra Cvrtila.

'Trebalo bi inzistirati na jedinstvenoj Libiji', zaključio je Cvrtila u razgovoru za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!