PROGNOZA ZA VEČERAS

Hoće li oblaci i kiša pokvariti pomrčinu? Ispitali smo gdje će se u Hrvatskoj krvavi Mjesec najbolje vidjeti

27.07.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Najduža pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću očekuje se u petak, a osim Mjeseca, bit će vidljiv i Mars. Hrvatska se nalazi u povoljnom položaju za promatranje, pa smo pitali kakva će biti vremenska prognoza u pojedinim dijelovima zemlje

Najviše sreće ima Jadran, pa će građani u primorskom dijelu uglavnom moći promatrati pomrčinu Mjeseca od početka do kraja. Najpovoljnije vrijeme bit će duž obale, dok se na krajnjem jugu očekuje nešto promjenjive naoblake, rekla je za tportal Petra Mikuš Jurković, meteorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U unutrašnjosti Hrvatske također se najavljuje promjenjiva naoblaka, što znači da se pomrčina neće moći vidjeti dobro za vrijeme cijelog trajanja. Slavoniju i Baranju zahvatit će pljuskovi i kiša, ali istok ne treba očajavati jer se prema ponoći očekuje vedrije vrijeme.

Mikuš Jurković također ističe kako nigdje neće biti potpuno vedro jer će vrijeme biti promjenjivo, no u nekim dijelovima se očekuje više oblaka, a u nekima manje.

  • +13
Superkrvavi plavi Mjesec Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Potpuna pomrčina ili krvavi Mjesec, kako se još naziva zbog crvenosmeđe nijanse koju poprima kada se zrake svjetlosti lome kroz Zemljinu atmosferu, trajat će sat i 43 minute. Izlazak Mjeseca iz Zemljine sjene i završetak pomrčine očekuju se oko jedan sat i 30 minuta poslije ponoći.