ANGELIN PUT SVILE

Hoće li Merkel od Kine iskamčiti spas eurozone?

02.02.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se u višednevnom posjetu Kini, gdje lobira za financijsku pomoć oko krize eura i veće investicije za Europsku uniju. Iako je dočekana s najvećim počastima, njemački mediji izvještavaju da su Kinezi zasad suzdržani u svojim reakcijama

Na naslovnicama brojnih kineskih novina ovaj tjedan može se vidjeti lice Angele Merkel. Njemačka i Kina imaju inače odlične gospodarske odnose, a Kina je i jedno od najvažnijih izvoznih tržišta za njemačke proizvode, naročito autoindustriju, no to ne znači da su Kinezi spremni prihvatiti svaki prijedlog koji će im Merkel predstaviti.

To možda najbolje ilustrira karikatura objavljena u Global Timesu, najvažnijim kineskim novinama na engleskom jeziku, koja prikazuje neobrijanog i u zavoje zamotanog starca, sa šeširom u rukama, s kojim prosi za sitniš. Pored oronulog starca se pak nalazi Angela Merkel, kucajući na vrata pekinške carske palače, pridružujući mu se u traženju novaca. Poruka je jasna: pogrbljeni starac je euro, a Merkel je njegova socijalna radnica, koja ga pokušava dovesti opet na put oporavka.

No, čini se da se taj oporavak neće tako lako realizirati uz kinesku pomoć.

Ovo je peti Merkeličin posjet Kini, ovoga puta s otvorenim najavama iz krugova bliskih njemačkoj kancelarki da se želi potaknuti što više kineskih investicija u Europi, naročito u državama koje je najviše pogodila višemjesečna nestabilnost eura i njihovi budžetski minusi.

Merkel bi posebno htjela uvjeriti Kineze da investiraju u stabilizacijski fond EFSF, u čemu će možda imati više uspjeha nego šef EFSF-a Klaus Regling, koji se s puta u Kinu vratio praznih ruku

Osim susreta s najvišim kineskim dužnosnicima, Merkel ima zakazane sastanke i ručkove s najbogatijim kineskim gospodarstvenicima, koje želi privući da investiraju u EU. Istovremeno je i održala govor na Kineskoj akademiji za društvene znanosti, u kojem je okupljenima objašnjavala da 'euro nije u krizi', nego je kriza nastala 'zbog budžetskih dugova', no riješit će je 'veća politička unija' članica EU-a.

Također je naglasila da je 'Kina najvažniji gospodarski partner' za Njemačku te bi 'sljedeće godine mogla postati i naše najveće izvozno tržište'.

Ipak, Merkel je otvoreno rekla i da očekuje od Kine da utiče na Iran kada je riječ o njegovom nuklearnom programu, kao i da je potrebna promjena kineskog stava prema događanjima u Siriji, 'koje se mora osuditi u rezoluciji UN-a', što Kina zasad odbija. S druge strane, velikih riječi na temu ljudskih prava u Kini od Merkel se nije moglo čuti, no možda se tu temu sjeti spomenuti sutra, kada će je svečano primiti kineski predsjednik Hu Jintao.