SPEKULACIJE NJEMAČKIH MEDIJA

Hoće li Merkel nakon pobjede dati ostavku?

23.04.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel bi po svemu sudeći trebala pobijediti na jesenskim izborima i izboriti treći mandat. No njemački mediji počinju špekulirati da ga neće odraditi do kraja, nego će dati ostavku nakon dvije godine

Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel nikad nije bila veća. Najgledaniji njemački politički talk show koji vodi Guenther Juach nedavno se bavio temom je li Merkel nepobjediva (zaključak većine gostiju bio je da jest!), a ankete pokazuju i da će njen CDU biti uvjerljiv pobjednik parlamentarnih izbora za jesen, što bi trebalo otvoriti put trećem kancelarskom mandatu najmoćnije žene Europe.

Opozicijski kandidat Peer Steinbrueck iz SPD-a je svoju kampanju startao serijom gafova, dok se njegova stranka u ispitivanjima javnog mnijenja nalazi na oko 25 posto, pa njemački analitičari smatraju da će Merkel ponovno biti gospodarica u Berlinu. Merkel je kancelarka postala 2005, prvo u velikoj koaliciji sa SPD-om, a od 2009. s liberalnim FDP-om.

No Frankfurter Allgemeine Zeitung – inače novine koje se smatraju donekle bliskima Merkel – objavio je priču o sve glasnijim špekulacijama o tome da će kancelarka na polovici svojeg trećeg mandata dati ostavku! Vrijedi podsjetiti kako je Merkel u međuvremenu među dugovječnijim kancelarima od Drugog svjetskog rata te su od nje na toj dužnosti duže bili samo Konrad Adenauer, Helmut Kohl i Helmut Schmidt, no ako bi Merkel odradila svoj treći mandat do kraja, onda bi s 12 godina kancelarske pozicije pretekla i Schmidta.

Iako se ona o tome javno uopće nije izjašnjavala, a njen glasnogovornik je sve oštro demantirao, krenule su glasine da će Merkel na pola mandata dati ostavku i prepustiti kancelarsko mjesto nekome mlađem iz CDU, koji bi se onda mogao profilirati do izbora 2017. godine. Kao razlozi za takav, još nepotvrđen plan, navode se umor i iscrpljenost koje sa sobom nosi pozicija kancelara, danas i s mnogo više međunarodnih obaveza nego prije. Neimenovani izvori FAZ-a govore o tome kako 'Merkel ne želi biti iznesena iz Kanzleramta' te da želi biti prva koja će 'svojevoljno i slobodno odstupiti'.