VAKULA PREDVIĐA

Hoće li i ostatak zime biti ovako leden?

12.12.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Zima kalendarski još nije ni počela, a već smo se i nasmrzavali i načistili snijega. Nakon ovakve uvertire logično je da i zimoljupce i zimogrozne zanima kako će izgledati ostatak hladne sezone čiji je vrhunac tek pred nama

O tome, kao što je već uobičajeno neke informacije ima meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Evo što on predviđa na temelju podataka Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena:

Srednja sezonska temperatura bit će uglavnom oko prosjeka, u Dalmaciji vjerojatno i malo viša, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je pozitivno odstupanje temperature u odnosu na klimatološke srednje vrijednosti najizglednije u veljači, a najmanje vjerojatno u ožujku.

Ukupna količina oborine predviđa se oko uobičajene i malo manjom, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Višak oborine u odnosu na klimatološki srednjak izgledan je u siječnju na srednjem i južnom Jadranu.

Srednji tlak zraka mogao bi biti malo viši od uobičajenog uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom se izraženije pozitivno odstupanje tlaka od prosječnih vrijednosti očekuje u siječnju i to ponajprije u sjevernim kopnenim krajevima.

Napomena: Iako se u sljedećem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje oko višegodišnjeg srednjaka ili malo višom, to ne znači da neće biti izraženijih hladnijih dana i/ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa oko prosječne ili malo manjom, to ne znači da neće biti dana i/ili razdoblja s izraženijim viškom oborine. Naravno, sezonske prognoze ne mogu nikako biti pouzdane kao kratkoročne, pa prema njima ne treba ozbiljno planirati zimske praznike ili putovanja, no posljednjih godina i one pokazuju znatan napredak. Vakula ističe da su one tu da ih koristimo mada s određenom rezervom.

Za orijentaciju pogledajte višegodišnje srednje vrijednosti temperature i oborine (od 1981. do 2010.) od siječnja do ožujka po gradovima:

Zagreb  3,2 °C 139 mm
Osijek    2,8 °C 123 mm
Gospić  1,2 °C 298 mm
Rijeka    6,9 °C 339 mm
Split       9,0 °C 198 mm