SVEČANOST ULASKA U EU

Hoće li državnike na gala večeri hraniti tvrtka dužna milijune poreza?

23.04.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Kako bi trebala izgledati središnja svečanost povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju planirana za 30. lipnja navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića , još nije do kraja poznato. Jedna od intrigantnijih informacija je da bi posao cateringa, kako su neki uvjereni, mogao dobiti Aleksandar Majetić, vlasnik tvrtke Catering Majetić koja je dužna oko devet milijuna kuna poreza

Za organizaciju proslave iz državnog proračuna osigurano 5,2 milijuna kuna. U radnu grupu u su uključeni predstavnici Vlade, Sabora, Ureda predsjednika, a tu grupu vodi premijerov šef Kabineta Tomislav Saucha. Vlade ne žele objelodaniti službeni program, pa još nije poznat ni točan broj uzvanika niti kako će izgledati središnja priredba na Jelačićevom trgu.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da bi priredbu trebala režirati Dora Ruždjak Podolski. Ona je drugi izbor, jer je prethodno taj posao bio ponuđen redateljima Krešimiru Dolenčiću, Hrvoju Hribaru i Vinku Brešanu. No, Dolenčić i ekipa odustali su od projekta već nakon nekoliko preliminarnih razgovora.

'Dolenčić je bio prvi izbor. Ali je došlo do problema jer su on i njegova ekipa imali drugačiju viziju projekta. Nisu se složili niti oko lokacije. Organizatori su željeli da priredba bude na Trgu bana Jelačića, dok su Dolenčić i njegov tim to planirali postaviti na Trgu kralja Tomislava', ispričao je izvor Jutarnjeg.

Zanimljiva bi mogla biti i organizacija svečanog prijema kojemu bi osim hrvatskog državnog vrha trebali nazočiti i najviši dužnosnici EU, premijeri zemalja članica, ali i visoki gosti država iz regije. Informacije po kojima bi taj prijem trebao biti održan u Klovićevim dvorima i nisu sasvim točne.


Preciznije, svečana večera za oko 250 gostiju, navodno, bi trebala biti organizirana u šatoru koji će biti postavljen u neposrednoj blizini Klovićevih dvora, na platou s kojeg puca pogled na grad. Izvori tvrde i kako je predsjednik Josipović ponudio da se prijem održi kod njega na Pantovčaku, ali je tu ideju, navodno, Tomislav Saucha odbio uz ispriku kako je 'teško organizirati osiguranje i prijevoz uzvanika do Trga'.

Jedna od intrigantnijih informacija je da bi posao cateringa, kako su neki uvjereni, mogao dobiti Aleksandar Majetić, vlasnik tvrtke Catering Majetić, dok bi posao postavljanja šatora, navodno, mogao pripasti tvrtki Altera. Informacije su to koje su procurile nakon što je Majetić viđen u razgledavanju terena na kojem će na 500 kvadrata biti postavljen šator. A kako Altera, iako posluje i s drugim tvrtkama za catering, vrlo često posluje upravo s Majetićem, nije čudo što ih se dovodi u vezu i što neki tvrde da Majetić pregovara za oba posla.

'Majetić je već bio na izmjeri terena ispred Klovićevih dvora i to u društvu Zvonka Matišića iz Ureda za opće poslove Sabora i Vlade RH, dok drugi nisu pozvani', kazao je izvor, iako iz Vlade kažu da su, osim Majetića i drugi razgledali lokaciju.

Ono što je, pak, problematično u slučaju Majetića je činjenica da je on jedan od onih sa stupa srama ministra Linića. Prema podacima s liste dužnika, Majetićeve tri tvrtke - Catering Majetić, Majetić i kćeri te Koreba - ukupno državi duguju skoro 10 milijuna kuna. Samo tvrtka Catering Majetić dužna je 7,1 milijun kuna. No, Majetić je doskočio blokadi tvrtke. Tri mjeseca nakon što se našao na popisu dužnika, 20. studenog 2012., prema podacima iz Sudskog registra, Majetić je tvrtku Catering Majetić preimenovao u Slatki zalogaji i nastavio poslovati kao da nema dugova.

Na pitanje kako se čovjek koji državi duguje više od devet milijuna kuna našao u konkurenciji za posao, iz Vlade su poručili - kako još ništa nije odlučeno. 'Pozvali smo dio ljudi i razmatrat će se više parametara - kvaliteta hrane, cijena i tko ima uvjete za takav posao. Onda ćemo donijeti odluku', kažu u Vladi. Dodaju kako neće biti javnog natječaja i da je sve u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Javni natječaj pak nije obavezan ako je riječ o uslugama čija cijena ne premašuje 300 tisuća kuna.