MNOŽE SE PRIJAVE

Hoće li Bajić spakirati kofer Bandiću?

19.05.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Većina prosvjednika što se bori za spas Varšavske ulice ne vjeruje u pravnu državu te se jučer nekoliko puta skandiralo i protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Doznajemo da se množe prijave protiv gradonačelnika Milana Bandića, a u USKOK-u tvrde da je istrage u slučaju Varšavske kočilo Ministarstvo kulture (?!)

Od 2007. godine USKOK je zaprimio tri kaznene prijave koje su podnijele udruge Zelena akcija i Pravo na grad za slučajeve koji do danas nisu promijenili svoj pravni oblik, a kamoli došli do suda. Istražuje se, prikupljaju se dokazi, ali ništa se ne događa.

Rade li naše pravne institucije svoj posao, na što ih pozivaju svi političari, a traže svi građani? Na stranicama USKOK-a stoji da je Ministarstvo kulture, tek nakon šeste požurnice, izvijestilo USKOK da konzervatorskim propozicijama za izradu idejnog rješenja predmetnog donjogradskog bloka nije potvrđena mogućnost rušenja zgrada u Preradovićevoj i Preobraženskoj ulici, što je predviđeno Horvatinčićevim projektom.

Piše i da je 'u više navrata od nadležnog ministarstva zatraženo očitovanje o eventualno utvrđenim nezakonitostima u postupanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba vezano za potpisivanje elaborata na traženje privatnog investitora'. Dakle, Ministarstvo kulture je iz nekog razloga tek nakon šestog poziva predalo potrebne dokumente USKOK-u.

I Pravo na grad za Josipovićev referendum

'Mi smo podnijeli prijave zbog različitih protuzakonitih projekata. Mislim da ćemo za rušenje samih zgrada uskoro dobiti i pravorijek, a kasnije bi na red trebalo doći sklapanje štetnih ugovora s Hoto grupom. Treću kaznenu prijavu podnijeli smo nedavno protiv gradonačelnika Milana Bandića', rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, dodajući da četiri godine pozivaju institucije da rade svoj posao te da se nadaju da će napokon početi s time.

'Koliko čujem, predsjednik Ivo Josipović rekao je da bi trebalo raspisati referendum o pitanju Varšavske ulice. Mislim da je to zanimljiva opcija koju nismo razmatrali, ali mogli bismo', rekao je Tomašević.

Prosvjednici su jučer tražili ostavku Milana Bandića i ministrice Marine Matulović Dropulić
Provjere kaznenih prijava bez rezultata


USKOK je zaprimio više kaznenih prijava protiv Milana Bandića, i to ne samo zbog Cvjetnog trga. Ne znamo koliko ih je odbačeno, ali mnoge se optužbe i dalje provjeravaju bez konkretnog rezultata. Na USKOK-ovoj stranici ističu: 'Od nadležnih tijela je zatraženo obavljanje cjelovitog inspekcijskog nadzora, kao i dostavljanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz. Po zaprimanju i razmatranju naprijed navedenog bit će moguće donijeti daljnju državnoodvjetničku odluku.'

Prosvjednici će sutra u 18 sati krenuti iz Varšavske ulice prema Gradskom poglavarstvu s koferima u rukama. Usput će podsjetiti DORH i USKOK na kaznene prijave, a zatim će pred Poglavarstvom poručiti Bandiću da 'spakira kofere' i podnese ostavku na mjesto gradonačelnika.

S obzirom na poznatu upornost Milana Bandića, teško je vjerovati da će ga nekoliko tisuća prosvjednika nagovoriti na to, ali bi mu kofere ipak mogao spakirati Mladen Bajić, zajedno s jednom optužnicom. Naravno, ta mogućnost postoji samo ako sve institucije, među kojima su i ministarstva, budu tražile dokaze i predavale ih pravosuđu koje mora biti neovisno. Inače će građani i dalje misliti da politika štiti bogate, da je pravosuđe nikada neće nadvladati, a prosvjedi će biti sve veći i češći...