RJEŠENJE NA VIDIKU

Hoće li 800 asistenata u nastavi u srijedu u školu?

08.09.2014 u 22:32

  • +14

Prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Tomislav Velić izjavio je Kako su na sastanku u Ministarstvu obrazovanja dobili čvrsta obećanja da će problem asistenata u nastavi biti riješen, a ministar obrazovanja Vedran Mornar do sutra u 16 sati trebao bi se očitovati hoće li djeca s teškoćama u razvoju u srijedu sa svojim asistentima krenuti na nastavu.

Udruga Bubamara organizirala JE mirni prosvjed na Markovu trgu zbog neriješenog pitanja asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, a Velić je u izjavi Hini poručio da će biti katastrofa ako se 800 asistenata u nastavi, koji su prošle godine pomagali djeci s teškoćama u razvoju, u srijedu ne vrati na posao.

'Tražimo očitovanje ministra mogu li ta djeca u srijedu krenuti u školu sa svojim pomoćnicima, kao i da se pitanje asistenata počne sustavno rješavati te u hitnom roku riješi i za drugu djecu', rekao je Velić.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar u Dnevniku HTV-a rekao je kako je ove godine povećano financiranje asistenata iz državnog proračuna sa sedam na 50 milijuna kuna, te da će biti osigurana sredstva za 400 asistenata više nego protekle školske godine.

Prošle godine su izdana rješenja za 800 asistenata, a ove godine će ih biti više, rekao je Mornar, uvjeren da će novca biti za sve kojima takvi asistenti stvarno trebaju.

'Ove godine idemo s 1200 asistenata u nastavi, a do sutra ćemo znati kako to pokrenuti prije nego natječaj formalno završi', rekao je Mornar za HTV.

Velić je pak izjavio kako mu se 'čini da je ministar spreman za dogovor'. Dodaje da su u ministarstvu 'malo zatečeni i iznenađeni', jer novi ministar nije upoznat sa situacijom, a za nastalo stanje Velić odgovornim smatra bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Problem asistenata u nastavi trebalo je sustavno rješavati, kaže Velić te ističe kako je novi ministar Mornar obećao da projekti više 'neće ovisiti o onima koji ih pišu, već o stvarnim potrebama'.

'To je nešto novo, to je prvi put da je netko tako nešto rekao. Očekujemo odgovor ministra sutra do 16 sati pa ćemo vidjeti kako dalje. No više nemamo kapaciteta za novi prosvjed na Markovu trgu. Nadamo se da nećemo opet biti prevareni jer bi to bilo sedmu godinu za redom', rekao je Velić.

Upitan tko će platiti asistente, Velić kaže da im je rečeno da će ih 'platiti europski fond, ministarstva obrazovanja i rada te lokalna samouprava'.

'Nije nas briga. Rekli su da imaju 50 milijuna kuna, a još djeca nisu u školama. Oni imaju novca, što projektnih, što proračunskih, ali su zakasnili s raspisivanjem natječaja, u tome i jest tragedija', ocijenio je Velić.