NEPRIPREMLJENI PROJEKT

HNS protiv garaže ispod HNK-a

23.10.2009 u 13:43

Bionic
Reading

Zagrebački HNS protivi se najavljenoj izgradnji garaže ispod Hrvatskog narodnog kazališta, izjavila je danas potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden upozoravajući da je projekt nedovoljno i loše pripremljen, te se založila za gradnju garaže na srednjoškolskom igralištu uz Klaićevu ulicu

Zbog rješavanja "preko koljena" Zagrebu se već u više navrata nanijelo štetu, a posljednji primjer "prebrzog, nepripremljenog rada" upravo je ispitivanje kod HNK za gradnju garaže, a koje je u ponedjeljak prouzročilo pucanje vodovodnih cijevi i prometni kaos, dok je dio Zagrepčana ostao bez vode, rekla je Paliković Gruden

Navela je i primjere renoviranja zgrade Muzičke akademije koje je narušilo statiku susjedne zgrade, renoviranje Varteksove zgrade na Trgu bana Jelačića koje je prouzročilo pucanje zidova susjedne zgrade i druge primjere.

Smatramo stoga da umjesto nasilja i napada na najljepši gradski trg gradski Ured za gradnju ima obvezu svaki projekt pripremiti proceduralno i sa svim potrebnim ispitivanjima i raspraviti sa strukom, rekla je HNS-ovka naglasivši da prije same gradnje, taj projekt treba raspraviti Gradska skupština.

"Taj se prostor, predloženim rješenjem, tretira kao prometni, a ne kao kulturni spomenik i najljepši zagrebački trg", ustvrdila je Paliković Gruden

Zalažemo se za izgradnju garaže ispod srednjoškolskog igrališta uz Klaićevu ulicu, naglasila je i podsjetila da sva potrebna dokumentacija za tu garažu postoji još od 2004. godine, za razliku od planirane garaže ispod HNK.

Bivši HNS-ov pročelnik gradskog ureda za imovinu Željko Uhlir dodao je da se o takvom projektu treba provesti javna rasprava, te dodao da ne vjeruje da će se taj posao moći obaviti za 60 milijuna kuna, a što su, kaže, sredstva s kojima se sada licitira.

Ako je muzej suvremene umjetnosti koji je "na čistoj ledini", gdje nema potrebe za posebnim zahvatima, s početnih 250 milijuna došao do 400 milijuna kuna, a još nije završen, prema dosadašnjem iskustvu može se očekivati da će gradnja garaže koja uključuje iskapanje ispod "prvorazredne kulturne baštine", koštati 300 do 400 milijuna kuna, rekao je Uhlir.

Kritičan je i prema stavu da se nešto "mora" izgraditi. "Kad se u ovom slučaju počne s gradnjom, nema tog okultnog majstora koji će predvidjeti što će se dogoditi s zgradom starom 120 godina (HNK), odnosno hoće li i što početi pucati", rekao je i upozorio da će to posljedično prouzročiti "hitne nabave", odnosno zaobići će se proces javne nabave.

"Zbog čega uvijek hitno i bez javne nabave, ako se uopće treba graditi ta garaža?", upitao je na kraju Uhlir.