OBRANA LAIČKE DRŽAVE

HNS podržao Mesićevu inicijativu o križevima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.08.2009 19:02
  • Objavljeno 13.08.2009 u 16:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Povodom inicijative predsjednika države Stjepana Mesića da se sa zidova vojarni, policijskih postaja i drugih državnih institucija skinu križevi reagirala je Hrvatska narodna stranka koja podržava Mesićevu inicijativu, budući da smatraju da pojedinci nemaju pravo isticati svoje vjerske simbole u državnim i javnim institucijama te da se isticanje vjerskih simbola u tim ustanovama mora regulirati zakonom

Republika Hrvatska je po Ustavu sekularna država koja svojim najvišim propisom štiti vjerske slobode i osjećaje svih, ali istovremeno svima jamči slobodu od nametanja vjerskih dogmi i odvojenost crkve i države, poručili su iz HNS-a.

Istaknuli su da Hrvatska nije država samo vjernika, ni samo kršćana ni samo katolika, te se stoga spoj osobnog prava na vjersku slobodu i prostora državnih i javnih institucija vrlo osjetljivo pitanje.

Država je ta koja postavlja granicu između privatnog i javnog i u tom kontekstu inicijativa predsjednika Mesića je dobrodošla, s naglaskom na to da se radi o složenoj materiji koju treba urediti promišljenim i sustavnim zakonodavstvom, ocijenili su HNS-ovci.

Predsjednik Stjepan Mesić izazvao je pravu lavinu reakcija nakon što je u srijedu u intervjuu za Hrvatski radio izjavio da vjerski simboli mogu biti samo u kapelama i kada su vjerske ceremonije: 'Vjerskim simbolima nema mjesta ne samo u vojsci, nego ni u kakvim državnim ustanovama, a mnoge općine drže te simbole'.

Pozvao je Crkvu da bi sama trebala reći da se takva praksa ne može provoditi u laičkoj državi. 'Vjerskih simbola ne bi trebalo biti u vojnim, policijskim i državnim objektima, gdje može biti grb i eventualno zastava. U euforičnoj situaciji na to se nije posebno gledalo, ali to treba provesti jer smo pravna država', rekao je Mesić.

Inicijativu predsjednika Mesića podržao je i SDP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi