HRVATSKI WIESENTHAL

HNS-ovac Dorić u lovu na ratne zločince

23.03.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Miljenko Dorić, HNS-ov saborski zastupnik i jedan od petero izaslanika Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, u idućih godinu dana prikupljat će podatke o ratnim zločincima s područja bivše Jugoslavije

Dorić sam predložio je ovu inicijativu jer se u međunarodnoj zajednici razmišljalo što učiniti po ovom pitanju nakon Haaga. Predsjedništvu Parlamentarne skupštine ta se ideja učinila zanimljivom, proslijedili su je na razmatranje Odboru za pravna pitanja, koji ga je potom izabrao za izvjestitelja i odobrio mu za pomoć skupinu administrativnog osoblja.

Do sada je u Haagu završilo 159 osumnjičenih za ratne zločine, a Dorić pretpostavlja da je broj ratnih deseterostruko veći. Najveći broj zločinaca, njih 80 posto skriva se na području bivše Jugoslavije. Dorić će prikupljati podatke o zločincima iz svih zemalja bivše države, pa tako i o Hrvatima.

Dorić kaže kako raspolaže neslužbenim, ali pouzdanim informacijama o lokacijama 40-ak osumnjičenih za ratne zločine, koji se trenutačno nalaze u drugim zemljama. Loša je stvar, upozorava, što su neke zemlje na temelju hrvatske tjeralice dosad ulovile najmanje pet-šest osumnjičenih za ratni zločin, ali su ih, zato što Hrvatska nikada nije poslala zahtjev za izručenje, nakon toga pustili. Upozorava i kako ne postoji nikakva koordinacija između Državnog odvjetništva, Ministarstva pravosuđa i policije.