ĐAKIĆ TUŽIO NOVINARA

HND: 'Reakcija je preburna - podržat ćemo kolegu'

08.09.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić ovih je dana Općinskom sudu u Virovitici podnio privatnu tužbu u kojoj Gorana Gazdeka, virovitičkog novinara i urednika portala Virovitica.net optužuje za krnjenje ugleda i časti

Gazdek je početkom lipnja na svom portalu objavio tekst prema kojemu je grupa građana - 'Hrvatski branitelji Virovitičko-podravske županije', protiv Đakića podnijela anonimnu prijavu optužujući ga za 'ratno profiterstvo'. Smatrajući prijavu neutemeljenom, HDZ-ov saborski zastupnik nadao se pozivu novinara prije objave podatka, međutim to se nije dogodilo.

Đakić je ubrzo reagirao na napise koji su se potom našli i u drugim medijima, ukazujući kako su optužbe besmislene jer u to vrijeme nije bio član Kriznoga štaba niti je imao boravište u Virovitici. Od novinara kojega tuži na sudu će tražiti zadovoljštinu od 100 tisuća kuna.

'Pogodila me nepravda u objavljenom tekstu. Optužen sam za nešto što nisam radio niti u tome sudjelovao i nužda me natjerala da pravdu potražim putem suda. Da me novinar nazvao, sve bih mu objasnio. Imao je moj broj telefona, ali to nije učinio. Kad sam ga nazvao kako bih ga pitao zašto je to objavio, poručio mi je kako će se početi baviti istraživačkim novinarstvom', objasnio je razlog svoje tužbe saborski zastupnik Josip Đakić. U Viroviticu je, tvrdi, došao tek '94. godine, a dotad je djelovao u bjelovarskoj 105. brigadi.

Tuženi virovitički novinar Goran Gazdek, zbog novonastale situacije, do završetka sudskog postupka nije bio spreman za javne istupe. Rekao je tek kako 'nije imao namjeru nikoga oklevetati niti povrijediti, već je samo prenio činjenice po svim pravilima novinarskog zanata'. Dušan Dević, Gazdekov odvjetnik, tvrdi kako novinar u ovom slučaju nije učinio profesionalni propust. 'Objavljeni tekst govori o istinitom događaju – o grupi građana koja je podnijela prijavu. Nije dužnost novinara istraživati jesu li podaci iz nje točni ili nisu, to je posao Državnog odvjetništva i policije. Po toj logici na objavu teksta čekao bi mjesecima, pa i godinama', rekao je Dević.

Zdenko Duka
, predsjednik HND-a, smatra da ovakva tužba na sudu nije održiva. 'Bilo bi bolje da je kolega Gazdek prije objave nazvao i provjerio informaciju te omogućio eventualni demanti spornog podatka. Međutim, u praksi to i nije uvijek provedivo te je ispravak netočne informacije mogao uslijediti i kasnije, nakon objave teksta. Đakić je, s druge strane, poznata javna ličnost, njegov je utjecaj velik te je ovaj problem mogao riješiti na drugi, manje buran način', smatra Duka. Političari, dodao je, uvijek moraju biti spremni na činjenicu da su pod povećalom javnosti i da je na neosnovane kritike građana katkad bolje ne osvrtati se. 'Hrvatsko novinarsko društvo stat će iza kolege Gazdeka i netko će od nas doći u sudnicu Općinskog suda u Virovitici 14. rujna kako bi mu dao podršku', rekao je Duka.