PUSTITE OBITELJ NA MIRU

HND prosvjeduje zbog načina praćenja slučaja Haines

04.09.2014 u 12:43

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo na službenom se Facebook profilu osvrnulo na medijsko praćenje slučaja britanskog humanitarca s hrvatskom adresom kojeg su džihadisti Islamske države prikazali kao potencijalnu treću žrtvu u videosnimci pogubljenja američkog novinara Stevena Sotloffa. HND pita: biste li sve to objavili da je netko vaš životno ugrožen?

'Prijete da će odrubiti glavu britanskom humanitarcu, britanski ministar vanjskih poslova mu čak ne izgovara prezime, a mi objavljujemo kako mu se zovu supruga i punica, koliko godina ima kći te ime i broj ulice u kojoj stanuju u Hrvatskoj. Citiraju čak i nekoga iz obitelji koji apelira na novinare: Molim vas, nemojte nas slikati, molimo vas da nas ostavite miru. U strahu smo, trebamo mir, ne želimo ništa govoriti da ne naštetimo...', kažu u HND-u.


Pitaju se zašto onda ne poslušamo te ljude te napominju kako izneseni detalji nisu javni interes. 'Upravo suprotno. O ovakvim delikatnim situacijama, opasnima po živote, treba krajnje oprezno izvještavati. Najlakše je to razumjeti ako se upitamo bismo li objavili sve te informacije da je netko naš životno ugrožen', zaključuju.