Hrvatska u nevremenu

Hladno je kao rijetko kada u svibnju, čuvajte se jer će 'škura bura' tek danas pokazati svoje pravo lice

13.05.2019 u 06:09

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju. Najopasnije je u podvelebitskom području, u kojem je na snazi crveni meteoalarm

Sve do sredine idućeg tjedna bit će kišovito, vjetrovito i na kopnu osjetno svježije. Postoji i opasnost od poplava - rijeka Mirna već je nabujala.

  • +7
Jak vjetar rušio stabla u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stiglo je snažno nevrijeme. U Zagrebu jučer nije bilo četvrti u kojoj nisu intervenirali vatrogasci. Olujni vjetar uz jaku kišu ruši stabla, diže krovove, uništava tende, trga antene, donosi HRT.

Ciklonalna ili škura bura

Kod ciklonalne bure opći je smjer vjetra više sjeverni nego sjeveroistočni ili istočni, nebo je obično oblačno (otud naziv 'škura bura' od tal. bora scura) i katkada ovu buru prati i nešto kiše ili snijega, a uzrok je to što se nad strujom bure održava mnogo toplija struja vlažnog zraka (južina, scirocco), koja kod uzdizanja kondenzacijom vodene pare daje veliku naoblaku i oborine.

Završetkom ožujka u Dalmaciji bi trebale stati i orkanske bure. Ove godine nije tako. Za ponedjeljak se najavljuje kako bi mogla 'ošinuti' ona najgora hladna - 'škura bura'. Tijekom nedjelje bura je otežavala promet na riječkom području. Bilo je i odrona između Makarske i Ploča.

  • +3
Karlovac: Olujni vjetar iščupao je stablo Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nova opasna fronta donosi mogućnost ekstremnih količina oborina. Upozorava se na opasnost od aktiviranja klizišta, a na Velebitu je moguć i snijeg.

'Povremeno će padati kiša, osobito tijekom ove noći i dana, kada može biti izraženijih pljuskova s grmljavinom, tako da može biti obilnije kiše, a moguće su i bujične poplave. Navečer i u utorak u višem gorju može biti susnježice i snijega. Isto tako, bit će vjetrovito, na kopnu će puhati umjeren jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će u utorak oslabjeti, a na Jadranu će puhati jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura', najavio je meteorolog Dragoslav Dragojlović.

Izgledi vremena od 14.05.2019. do 16.05.2019.

Oblačno, povremeno s kišom, moguće i ponekim pljuskom i grmljavinom. Iako ne posve stabilno, sredinom tjedna oborina će biti manje, na Jadranu uz sve više sunčanih razdoblja te postupno opet toplije. U utorak u gorju susnježica i snijeg. Početkom tjedna vjetrovito. U utorak umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar mjestimice s olujnim udarima, postupno u slabljenju te potom i okretanju na sjeverozapadnjak. Duž većeg dijela obale puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a na jugu Dalmacije umjereno jugo. U srijedu slabljenje vjetra, a u četvrtak opet jugo. U unutrašnjosti će biti prohladno, a na Jadranu pak razmjerno svježe za ovo doba godine, donosi Državni hidrometeorološki zavod.