OČEKUJMO NEOČEKIVANO

Hladni pogon se zagrijava: Provjerili smo koliko je civilna zaštita spremna za nevrijeme

04.08.2023 u 14:17

Bionic
Reading

'Kompletan sustav Civilne zaštite je u stanju pripravnosti', kaže za tportal ravnatelj Sektora za pripravnost i koordinaciju CZ-a Tomislav Marević

Državni hidrometeorološki zavod upalio je crveni alarm za Istru, Primorje i Liku, a narančasti za zagrebačku, karlovačku i splitsku splitsku regiju. Nakon što su u Sloveniji zabilježene dramatične poplave, najavljeno nevrijeme u petak prijepodne najprije je zahvatilo šire riječko područje. Noćas se očekuje i veliki vodni val na većini hrvatskih rijeka, prije svega u kontinentalnom dijelu zemlje.

'U županijama u kojima s obzirom na prognozu prijete bujične poplave kontaktirani su stožeri civilne zaštite koji su obavijestili sve žurne službe i stavili ih u stanje pripravnosti. Naš sustav počiva prije svega na brzom odgovoru lokalnih snaga - dakle, najprije interveniraju vatrogasci i Hrvatska gorska služba spašavanja, potpomognuti civilnom zaštitom lokalne razine ovisno o tome koliko je ona osposobljena i opremljena', kaže Marević.

'Ukoliko nepogoda raste, stupnjevito raste i odgovor: najprije na razini županija koje su dužne angažirati sve raspoložive snage, a potom i na razini države koja kao podršku šalje Državnu intervencijsku postrojbu', objašnjava sugovornik tportala.

'U ovoj fazi sve zasad izgleda dobro. Brojni gradovi i županije vrlo su ozbiljno shvatili upozorenja i pripremili se na reakciju, slažu se nasipi, pripremaju vreće s pijeskom. Premda treba biti iskren i reći da se u ovom trenutku moramo pripremati i za neočekivano, s vremenskim pojavama ovog intenziteta dosad se zbilja nismo često susretali', dodaje Marević.

'Nastojimo puhati čak i na hladno, bolje je nego ostati iznenađen', kaže on.

  • +2
Pogled na poplave u Sloveniji iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Gregor Ravnjak /Koroške novice/

Ravnateljstvo civilne zaštite danas je objavilo i detaljne upute za građane za slučaj poplava. Između ostalog, savjetuje se da slušaju obavijesti i postupaju po naredbama ukoliko dođe do evakuacije, udalje se od mjesta ugroženog poplavom i popnu na povišenu lokaciju gdje će čekati pomoć, te odmah napuste automobil ukoliko su se u njemu zatekli i ne mogu ga sigurno prevesti na planiranu lokaciju.

Posebno se upozorava građane da se ne izlažu nepotrebnoj opasnosti, ne 'love' oluje i ne rade selfije.

'Neka se suzdrže od vožnje automobilima zbog opasnosti od stvaranja bujičnih poplava, nema smisla da ljudi zaglave u podvožnjacima i tako ugroze i živote i imovinu. Neka ne idu u podrume i garaže, neka svoje automobile prije oluje sklone na neko povišeno mjesto gdje je sigurnije. Građani bi trebali zatvoriti sva vrata, prozore i rolete te biti u zatvorenom sve dok ne prođe nevrijeme. Ako nestane električne energije ne treba paničariti, bitno je da ste na sigurnom', kaže Marević.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak / PIXSELL

Hitne službe, apelira, treba kontaktirati isključivo u hitnim i neodgodivim situacijama, a po mogućnosti i pomoći drugim građanima ukoliko se nađu u nevolji.

'Dakle, ne treba pozivati ukoliko nije doista hitno jer u tom trenutku vjerojatno postoje neki kojima je pomoć potrebnija. Apeliramo na solidarnost', zaključuje Marević.

Što čeka Obrovac?

Mediji su preplavljeni prizorima pripreme za nevrijeme u velikim gradovima, posebno u Karlovcu koji je često izložen poplavama, no tek treba vidjeti kakva je situacija u manjim sredinama. Primjerice u Obrovcu, koji je u kratkom vremenu nedavno bio izložen dvama katastrofama ovog tipa.

Tamo, naime, na terenu nema vidljivih akcija.

'Po informacijama meteorološke službe, Obrovac ipak ne bi trebao biti zahvaćen nevremenom sličnom nedavnom. No županijski stožer civilne zaštite i Centar 112 podigli su razinu pripravnosti i oni su spremni za reakciju. Hladni pogon se zagrijava', slikovito nam je opisao Marević.