narančasti meteoalarm

Snažan pljusak u Zagrebu; iz Civilne zaštite poručuju: Tijekom noći još moramo biti na oprezu

25.07.2023 u 23:44

Bionic
Reading

'Tijekom još ove večeri i noći moramo biti na oprezu. Za cijelu zemlju na snazi je narančasti meteoalarm. Možemo očekivati grmljavinska nevremena i tijekom ove noći', upozorava Davor Spevec, načelnik Sektora 112 Civilne zaštite

Jak pljusak i snažan vjetar pogodili su Zagreb. Nakon 22 sata u Hrvatskoj se ponovno čuju gromovi. Manja oluja stigla je sa zapada u središnji dio zemlje. DHMZ još uvijek drži upaljen narančasti meteoalarm za veći dio Hrvatske, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Na nevrijeme je ranije upozorila i Civilna zaštita.

'Sve snage Civilne zaštite danima su na terenu i rade na otklanjanju posljedica, Moramo razumjeti da su to i Civilna zaštita i snage vatrogasaca i komunalne službe, Gorska služba i Crveni križ', rekao je Davor Spevec, načelnik Sektora 112 Civilne zaštite za Dnevnik Nove TV

Objasnio je kako se građani mogu zaštiti u slučaju nevremena:

'Bilo bi pametno kad već imamo ova loša iskustva od prošlog tjedna da automobile ako imamo garažu ili već negdje skloniti bilo bi pametno skloniti samo ne pod drvo. Jer vidjeli smo da su najveće štete na automobilima napravila stabla koja su padala. isto tako zaštiti objekt, kuću, spustiti rolete, zatvoriti prozore, osigurati pomoćne objekte, šupe, skloniti kante za smeće i sve ono što vjetar može odnijeti' poručio je.

Posebno je važno da građani misle na sebe i čuvaju svoj život.

  • +6
Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je veći dio Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Naravno, ne kretati se po mogućnosti vani, snimati. Ono što vidimo je da naši, posebno mladi sugrađani rade, da su spremni riskirati svoj život za jednu dobru fotku ili video. Preporučam nemojte to raditi jer je jako opasno', poručio je Spevec te dodao kako ne treba paničariti. 

'Vidjeli smo da se od toga možemo zaštiti ako se pridržavamo svih pravila. Ne ići van pogotovo kad nastupi nevrijeme. U principu ta nevremena ne traju predugo, ništa se neće dogoditi za pet ili 15 minuta', apelira Spevec.

Moli građane i da zovu hitne službe samo u hitnim situacijama.

'Jedino ako je šteta takva da je potrebna hitna sanacija. Građani moraju biti spremni da ne postoji ta snaga koja je u stanju tisuću krovova pokriti u pet minuta ili jedan sat. Tako da prijava štete može ići i kasnije', rekao je.