UOČI NEVREMENA

Civilna zaštita: Ne lovite oluje, ne radite selfieje i ne vozite automobile!

04.08.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Nevrijeme i strahovite bujične poplave u Sloveniji unijele su nemir i među stanovnike Hrvatske, a iz Ravnateljstva civilne zaštite stiglo je nekoliko praktičnih savjeta.

U razgovoru za Jutarnji, Tomislav Marević iz Sektora za pripravnost i koordinaciju u Ravnateljstvu civilne zaštite kaže kako su operativne snage u pripravnosti. 'Danas očekujemo veliki broj poziva građana koji će tražiti pomoć od žurnih službi. Jasno, pod najvećim opterećenjem bit će vatrogasci, a u pripravnosti su i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja. Kako je naš primarni zadatak spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine, apeliramo na građane da budu oprezni, da pozorno prate medije, da se ne izlažu nepotrebnoj opasnosti i da ne zovu hitne službe za svaku sitnicu', upozorava.

Što se poplava tiče, Marević ističe da su u Zagrebu najugroženija područja grada u podnožju Medvednice, na cijelom potezu od Podsuseda do Dubrave. Brojni podrumi, garaže i podvožnjaci znaju biti poplavljeni.

  • +2
Pogled na poplave u Sloveniji iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Gregor Ravnjak /Koroške novice/

Apelira na građane da upozorenja shvate vrlo ozbiljno: 'Pozivamo sve građane da nigdje ne srljaju, da ne love oluje i da ne rade selfije. Nadalje, molimo građane da se suzdrže od vožnje automobilima zbog opasnosti od stvaranja bujičnih poplava. Neka ne idu u podrume i garaže, neka svoje automobile prije oluje sklone na neko povišeno mjesto gdje je sigurnije. Građani bi trebali zatvoriti sva vrata, prozore i rolete te biti u zatvorenom sve dok ne prođe nevrijeme. Ako nestane električne energije ne treba paničariti, bitno je da ste na sigurnom. Molimo građane da razvoj događaja prate iz medija i da hitne službe ne zatrpavaju pozivima ako za to stvarno nema prijeke potrebe', kaže Marević.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Tanja Obu / Neurje.si