ISPOVIJEST

Hitlerova sluškinja otkrila Führerove tajne navike

30.04.2014 u 10:50

Bionic
Reading

U prvom intervjuu koji je za Salzburger Nachrichten dala nekadašnja Hitlerova sluškinja, danas 89-godišnja Elisabeth Kalhammer ispričala je kako je izgledao njezin život i život još 21 sluškinje koje su tada radile za nacističkog vođu u njegovoj bavarskoj planinskoj rezidenciji Berghof, prenosi izraelski Haaretz

Kalhammer se javila na oglas u novinama 1943. i dobila posao. Prvo je morala proći strogu provjeru SS-a.

Kazala je da nikad s Hitlerom nije progovorila ni riječi. Samo je dugogodišnjem osoblju bilo dozvoljeno razgovarati s njim i zalaziti u njegove privatne prostorije, prenosi Haaretz. Osoblje među sobom nije smjelo ni razgovarati o gostima koji su dolazili Hitleru u posjet; prijetilo im se strogim kaznama u slučaju tračanja.

Što se tiče Hitlerovih navika, Kalhammer je ispričala da je volio kasnonoćne obroke, a osoblje je moralo svaki dan u kuhinji imati spremnu 'Führerovu tortu' od jabuka, oraha i grožđica. Volio je ostajati u krevetu do 14 sati. Prisjetila se da su sluškinje za Božić dobile vunu od koje su plele čarape za vojnike. Kazala je i da su Evu Braun pozdravljali s 'Heil, milostiva damo'. Evu Braun opisuje kao elegantnu, modno osviještenu ženu. Ona je dizajnirala odoru za sluškinje.

Kalhammer ne kritizira Hitlera u intervjuu, niti žali što je radila za nacističkog vođu, prenosi Haaretz. Ona opisuje lagodan život u kojem je imala hrane i pića u izobilju, za razliku od ostalih Nijemaca koji su živjeli u sasvim drugačijim uvjetima u ratnom periodu.

Kao sluškinja bila je zadužena za pranje rublja, šivanje i kuhanje čaja. Hitler je posebno volio piti čaj iz nimfenburških porculanskih šalica, a jednom je bila i kažnjena jer je razbila taj vrijedan komad posuđa.

Kalhammer je u Berghofu radila gotovo do kraja rata.

Godine 2008. Rosa Mitterer, druga Hitlerova sluškinja, dala je intervju u kojem je opisala svoj rad za nacističkog vođu.

'On je bio šarmantan čovjek, uvijek dobar prema meni, divan šef. Možete reći što hoćete, ali prema nama je bio dobar', kazala je tada 91-godišnja Mitterer.