SUSRET S JANDROKOVIĆEM

Hillary Clinton želi što skorije Hrvatsku u EU

23.09.2009 u 22:58

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je član izaslanstva RH na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, izjavio je u srijedu da mu je američka državna tajnica Hillary Clinton prigodom susreta u utorak navečer čestitala na deblokadi pregovora s Bruxellesom i poželjela da oni što prije završe

WASHINGTON - "Pozdravila je i čestitala na deblokadi hrvatskih pregovora te izrazila želju da ti pregovori što brže završe", kazao je Jandroković, koji je s Clinton razgovarao za vrijeme Transatlantske večere na kojoj su bili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU i NATO-a.

Jandroković se Hillary Clinton zahvalio na potpori SAD-a i izrazio vjeru u brzi završetak pristupnih pregovora.

Jandroković se u srijedu susreo i sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i stanju u regiji.

"Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima i ocijenili smo ih partnerskim i nikad boljim. Američka strana izrazila je zadovoljstvo deblokadom hrvatskih pregovora za ulazak u EU i zahvalio sam se na njihovoj potpori", kazao je Jandroković, ističući da je razgovor bio izrazito otvoren i prijateljski.

Bilo je riječi i o stanju na jugoistoku Europe, pri čemu se pokazala podudarnost hrvatskih i američkih stajališta i razmišljanja o regiji, rekao je.

"Zajedničkim naporima ćemo pokušati da i taj dio Europe postane stabilan i prosperitetan", dodao je Jandroković, koji se u srijedu susreo i s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom.

Jandroković će se tijekom boravka u New Yorku sastati i s ministrima vanjskih poslova Turske, Litve, Australije i Iraka, a razgovarao je i sa slovenskim šefom diplomacije Samuelom Žbogarom.

"Pripremamo se za 2. listopada kada će biti međuvladina konferencija i očekujemo otvaranje dvanaest poglavlja i početak razgovora o rješavanju graničnog pitanja", rekao je ministar Jandroković.

Na pitanje o mogućem susretu u New Yorku s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Jandroković je odgovorio neodređeno "vidjet ćemo", dodajući da će možda biti vremena i za taj sastanak.

Sanader u New Yorku sudjeluje na godišnjem summitu Globalnog kreativnog čelništva, foruma političara, znanstvenika i umjetnika, na kojem se raspravlja o izazovima i učincima globalizacije.