CASTRO PRUŽIO RUKU

Hillary Clinton pozdravlja otvaranje Kube

17.04.2009 u 22:00

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je u petak spremnost kubanskog predsjednika Raula Castra za razgovore o političkim pravima u toj komunističkoj zemlji i dodala da SAD proučava tu ponudu

WASHINGTON - 'Vidjeli smo komentare Raula Castra i pozdravljamo to otvaranje. Vrlo ozbiljno ćemo ga razmotriti', rekla je Clinton novinarima u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici prije sastanka s građanima u gradskog vijećnici.

Raul Castro u četvrtak je u Venezueli izjavio da je Kuba privatno i javno poručila SAD-u da 'je spremna raspravljati o svemu, ljudskim pravima, slobodi tiska, političkim zatvorenicima'.

Izgledi da otople odnosi između dviju zemalja povećani su odlukom američkog predsjednika Baracka Obame da ukine ograničenja za posjete američkih Kubanaca svojim obiteljima na otoku i za slanje novčanih doznaka, a najavljeno je i dopuštenje američkim telekomunikacijskim tvrtkama za poslovanje s Kubom.

Embargo na trgovinu s Kubom, koji je na snazi 47 godina, Obama nije ukinuo.

Obama će u petak doputovati u Trinidad i Tobago, karipsku državu ispred venezuelskih obala, na V. susret na vrhu dviju Amerika, na kojem će se okupiti čelnici 34 zemlje zapadne polutke, osim Kube koja nije članica Organizacije američkih država (OAS). Zahtjev za vraćanje Kube u okrilje te panameričke organizacije bit će jedna od središnjih tema susreta.

Govoreći o politici SAD-a prema Kubi, Obama je u intervjuu CNN-u uoči odlaska na susret kazao kako samo promjene prema demokratizaciji mogu pridonijeti "odmrzavanju" odnosa dviju zemalja.

'Očekujemo neke znakove da će u djelovanju Kube biti promjena, da će biti oslobođeni politički zatvorenici, da ljudi mogu slobodno govoriti, putovati, pisati i ići u crkvu, što je drugim ljudima diljem polukugle zajamčeno. Ako na tim područjima bude napretka na Kubi, može se očekivati daljnje otopljavanje odnosa i promjene', kazao je za CNN.

Obaminu odluku da dopusti slanje novčanih doznaka na Kubu kritizirali su američko-kubanski kongresnici iz Republikanske i Demokratske stranke kao financijsku pomoć komunističkom režimu koja neće pridonijeti liberalizaciji.

Američki embargo protiv Kube na snazi je od 1962., kad je Fidel Castro nacionalizirao imovinu američkih građana i tvrtaka. Zadnjih godina američkim je farmerima dopušten izvoz hrane na Kubu, koja je postala 10. najveće tržište za američki kukuruz od rujna do veljače, po podatcima američkog ministarstva poljoprivrede.