NERAZUMNA PRESUDA

HEP i Tehnika nisu krivi za urušavanje Kupske ulice

15.05.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Stanari Kupske ulice tužili su HEP i Tehniku zbog ometanja posjeda, a presuda glasi: 'Nije dokazano da su radovi na gradilištu uzrokovali oštećenja kuća.' Uništeni su im domovi, mjesecima su živjeli u hostelu, a četiri godine poslije stigao im je samo račun za sudske troškove, javlja RTL

'Nerazumna presuda. Rekli su da je spor izgubljen, da prvi i drugi okrivljeni nisu krivi te da smo mi svojevoljno izašli iz kuća. Nisu nas uopće u kuće pustili', nije mogao vjerovati presudi stanar sporne ulice Zdravko Vuković

Zajedno s drugim stanarima Kupske, dva i pol mjeseca nije mogao kući, no sud je odlučio da smetanja posjeda nije bilo. Stanari su dobili i račun - 5.000 kuna za sudske troškove, javlja RTL.

HEP je na sudu tvrdio da razlog urušavanja nije utvrđen i da oni nisu krivi. Tehnika, pak, kaže da je do urušavanja došlo u nedjelju, kada se nisu izvodili nikakvi radovi te da su stanari otišli dobrovoljno.

Sud je na kraju zaključio da nije dokazana veza između radova i oštećenja, ali i da jest, smetanja posjeda ne bi bilo.

Odvjetnica stanara Doris Košta izjavila je žalbu i očekuje da to ispravi županijski sud.

Cilj tužbe bio je da se u Kupskoj zabrani daljnja gradnja i da se stanari vrate kući, a takve se presude obično donose po hitnom postupku, ne četiri godine kasnije, kada više nemaju smisla. No takva presuda nije važna za daljnji postupak.

Prvi dan te jeseni 2007. zauvijek je stanarima promijenio živote. Zemlja se otvorila i progutala jednu kuću i dio ceste te oštetila mnoge druge domove. Svoje su kuće morali napustiti, a nakon četiri godine nisu dobili ni kune odštete. Stanari su izgubili nadu.

No ovo je samo jedna, mala bitka. Još uvijek se na sudu vodi kazneni postupak i onaj za naknadu štete.