MEDIJI PROZVANI ZBOG HAJKE

Hebrang: Zastupnici rade sedam poslova za jednu plaću

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2009 12:20
  • Objavljeno 26.03.2009 u 12:20
Hebrang usamljen u saboru

Hebrang usamljen u saboru

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Svi saborski klubovi podržali su danas zakonski prijedlog kojim se postrožuju kriteriji za stjecanje zastupničke mirovine, a Andrija Hebrang je u ime Kluba HDZ-a zastupnike pozvao da u raspravi ne daju povoda onima koji ih neopravdano napadaju, pobrojavši sedam poslova koje zastupnici obavljaju za jednu plaću

Po Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnici bi ubuduće u mirovinu odlazili s najmanje 25, umjesto sadašnjih 20 godina radnog staža.

Za zastupničku mirovinu u saborskim bi klupama morali provesti pune četiri godine, umjesto sadašnje dvije godine i jedan dan, a u mirovinu bi mogli otići sa 60, a zastupnice s 55 godina starosti.

U zastupnički staž više se bi uračunavalo vrijeme u kojemu je mandat zastupnika bio u mirovanju, dok je on obnašao neku drugu dužnost.

Nova bi se pravila primjenjivala od konstituiranja slijedećeg saziva Hrvatskog sabora.

Dio klubova u raspravi je upozorio na, kako su rekli, nesmiljenu hajku na zastupnike. Hebrang, je ocijenio da se zastupnike napada dijelom zbog dezinformacija, a dijelom zbog politikanstva.

'Hrvatski sabor neopravdano je okaljan najcrnjim bojama u dijelu naših medija', rekao je, ocijenivši da je dio smanjenja zastupničkih prava (mirovine, plaće, besplatno parkiranje, itd.) opravdan, ali da dio nije, uvjeren da je taj dio na snagu stupio ili će stupiti jer se podleglo pritisku medija.

Odbacio je kritike da zastupnici koji nisu u saborskim klupama ne rade svoj posao, pobrojavši čak sedam zastupničkih poslova - uz sudjelovanje na sjednici, tu je i priprema za raspravu, rad u izbornoj jedinici, na odborima, u parlamentarnim izaslanstvima, povjerenstvima te, neki, besplatno u svojim matičnim profesijama.

Hebrang je upozorio i na stres kojemu su izloženi zastupnici, rekavši da su na nedavnom sistematskom pregledu kod zastupnika pronađena tri karcinoma i dva dijabetesa. 'To je danak stresu', poručio je.

Da se prema zastupnicima provodi nesmiljena hajka smatra i Marijana Petir (HSS), istaknuvši kako je kao zastupnica, ali i zbog svoga svjetonazora, izložena velikim pritiscima, te da su joj čak pokušali i strgnuti križ (lančić) s vrata.

Ocijenila je kako se na Sabor neopravdano gleda kao na 'simbol postojećih društvenih razlika u Hrvatskoj', kazala je, rekavši kako postoje zastupnici koji dobro i koji loše rade, da ih treba odvojiti, i tako smanjiti hajku na sve. 'S više dobrih ljudi u politici i politika će biti bolja', poručila je Petir.

Damir Kajin (IDS) smatra da zastupnike uglavnom napadaju oni koji od njih imaju veća prava, rekavši da se narušavanjem digniteta Sabora narušava i dignitet državne politike.

Predložio je da zastupnička mirovina za jedan saborski mandat iznosi 45 posto prosječne zastupničke plaće, za dva mandata 55 posto, za tri mandata 65 posto, a za četiri mandata provedena u saborskim klupama 75 posto.

Goran Beus Richembergh (HNS) upitao je da li površnom i senzacionalističkom pisanju medija o parlamentarcima pridonose i neki sami zastupnici, posebno vladajuća većina koja i po pet puta na doradu šalje neke propise.

'Zamislite što bi bilo s tvorničkim radnikom čiji se proizvod pet puta šalje na doradu', upitao je zastupnike, također ističući da nisu svi zastupnici isti, da neki ozbiljno i predano rade svoj posao, a neki ne. 'Postoje neki kolegi koje viđamo samo petkom i po kojima znamo koji je dan. Oni su vjesnik glasovanja', rekao je HNS-ovac.

Naglasio je da samo zastupnici mogu promijeniti lošu percepciju javnosti o njima i Saboru. 'Kada ispoštujemo tu zadaću nitko nas više neće pitati kolike su nam plaće i mirovine', dodao je Richembergh.

Da radu Sabora ne pridonose svi zastupnici jednako rekao je i Boro Grubišić (HDSSB), zauzevši se za uvođenje mjerila za učinkovitost zastupnika. 'Postoje mjerila i mogućnosti da se odvoje radnici od neradnika', poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi