rasprava u saboru

HDZ: Zakon o osobnoj asistenciji veliki je iskorak; Oporba: To je zakašnjela reakcija

15.06.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Dok je saborska oporba u četvrtak neumorno ponavljala zamjerke na predloženi zakon o osobnoj asistenciji, HDZ-ovi zastupnici uzvraćali su da je taj zakon „veliki iskorak“ i da su žestoki napadi oporbe znak da je dobar, tvrde i da zakon prihvaća velika većina osoba s invaliditetom (OSI).

Ovaj zakon nije civilizacijski iskorak nego zakašnjela reakcija, ustvrdila je Dalija Orešković (Centar) u saborskoj raspravi o predloženom zakonu i predložila da ide u 3. čitanje.

Marija Selak Raspudić (Most) ministru rada i socijalne politike predbacuje da je najveći broj sati osobnog asistenta ponudio pod uvjetom da OSI živi sama, a ne može živjeti sama.

To pravo u praksi niste ponudili nikome, drugo, niste omogućili roditeljima njegovateljima osobnog asistenta, odnosno jeste ako je razveden, živi s gastarbajterom…ustrajala je zastupnica.

Nelogično je da osobe koje sada imaju njegovatelja i osobnog asistenta po novom to nemaju, dodaje i Martina Vlašić Iljkić (SDP) koja prognozira da će se pod utjecajem javnosti zakon mijenjati do kraja godine.

Resorni ministar Marin Piletić 'brani' zakon, ističe da s njime počinje jedno novo razdoblje prava na uslugu osobne asistencije.  

Do sada je svega 570 OSI koristilo uslugu osobne asistencije, a da su paralelno njihovi roditelji imali status roditelja njegovatelja, predloženim zakonom to pravo proširujemo na gotovo 2.000 OSI, rekao je ministar u saborskoj raspravi o zakonu koji se čeka jako dugo.

Samo 13 članica EU ima uslugu osobne asistencije

Naveo je i kako svega 13 zemalja članica EU ima uslugu osobne asistencije, a status roditelja njegovatelja samo četiri, uz Hrvatsku, Danska , Mađarska i Češka.

Ako ovakav zakon stupi na snagu, Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi „koja će moći duplicirati ovo pravo“, kaže Piletić.

Otklonio je bojazni da će zbog rigorozne procedure u odobravanju osobnih asistenata, mnogi ostati bez njih.

Odobravanje usluge osobne asistencije zahtjeva hitan postupak, rekao je ministar HDZ-ovoj Ljubici Lukačić.

Naveo je i kako bi broj udruga koje će pružati uslugu osobne asistencije, uz postojećih 173, mogao narasti na 688.

Svaka OSI, koja želi koristiti usluge osobne asistencije, treba se nakon što zakon stupi na snagu, javiti svom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, tu kreće sva procedura, odgovorio je Andreji Marić (SDP).

Kolika će biti minimalna i prosječna plaća osobnih asistenata, hoće li njihovo zanimanje biti u nacionalnoj kvalifikaciji zanimanja, pitale su Katarina Peović (RF) i Jelena Miloš (Možemo).

Minimalna plaća je zakonom propisana i iznosi 700 eura bruto za sve, pa ne može biti drugačija za osobne asistente, kaže ministar ali i dodaje da ne želi da asistenti dobivaju minimalnu plaću.

Zato smo satnicu povećali za 51 posto, a kroz zakon definirali mogućnost da ministar godišnje ili po potrebi određuje koja je to minimalna cijena sata kako bi osobni asistenti bili adekvatno plaćeni, rekao je.

Najavio je i da će pravilnici, nužni za provedbu zakona o osobnoj asistenciji, u iduću srijedu biti predstavljeni na resornom saborskom odboru.